«Estiueig de proximitat, 1850-1950»

Envelat a Llavaneres

Exposició fotogràfica al Museu d'Arenys de Mar dedicada al fenomen de l'estiueig des de la segona meitat del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX i l'impacte que va suposar en els pobles propers a Barcelona en les zones del Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental i el Garraf.

L'exposició «Estiueig de proximitat, 1850-1950» ens parla de l'arribada dels primers estiuejants, els costums socials que van traslladar als llocs d'estiueig i l'impacte patrimonial en les noves cases i torres d'estiueig,

La mostra vol ajudar a mirar i repensar d'una altra manera el paisatge dels entorns actuals de la ciutat de Barcelona. A pesar dels canvis derivats de la gran densificació urbana es pot rastrejar la petjada d'una vella pràctica social relacionada amb la salut: l'estiueig aristocràtic, burgès i menestral, de mar i de muntanya, en un radi no superior a 50 km de la capital de Catalunya. Les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels en són testimonis. En algunes poblacions el vell estiueig (especialment a la costa) s'ha reconvertit en turisme de masses; en d'altres, els hereus dels antics estiuejants han reconvertit les velles torres en les seves primeres residències cercant destins més allunyats on passar l'estiu.

En altres casos les torres han estat destinades a altres usos o han estat substituïdes per blocs de pisos. A voltes els vells i privatius jardins (fragments de naturalesa domesticada) han esdevingut oasis verds de domini i gaudi públic dins el brogit urbà.

Davant els molts canvis experimentats no seria necessari, després de fer visibles diversos estrats evolutius de l'estiueig, reflexionar sobre el present i el futur d'aquest ric i singular llegat patrimonial?​​

Quan?

04/07/2021 - 21/10/2021

De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h. Diumenge si festius, d'11 a 13 h.

On?

Museu d'Arenys de Mar

Carrer de l’Església, 43

Arenys de Mar

Més informació

Museu d'Arenys de Mar

Activitat pagament

Web

Al mapa

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal

Vols publicar a l'agenda de BCN+?

ACCEDEIX AL FORMULARI
Agenda