Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
7 visites guiades per repetir
Descobrir un espai a través d’una visita guiada és un plus, sempre. Els ulls d’un expert ens ajuden a veure detalls i a descobrir anècdotes i històries que sovint passen desapercebudes. Saps quines són les visites que més valen la pena a diferents museus i espais museïtzats de les comarques de Barcelona? Aquí te’n descobrim set.
Colònia Vidal (Puig-reig, el Berguedà)
Una visita guiada de més de dues hores et permetrà descobrir els punts més importants de la colònia Vidal situada a Puig-reig, una de les poblacions amb més colònies d’Europa. Entra al pis d’un dels treballadors, coneix la fàbrica, xafardeja com era l’escola o imagina’t que compraries a algunes de les botigues. Aquests espais són només alguns dels edificis que s’han recuperat i museïtzat perquè el visitant pugui comprendre molt millor com era la vida a les colònies fa cent anys.
Informació pràctica: El museu de la colònia Vidal està obert els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h i ofereix la visita guiada a les 11 h. Uns horaris que s’amplien a diari a l’agost.
Botigues de Calaf (l’Anoia)
La visita de les botigues antigues és una proposta imprescindible si vas a Calaf. La Plaça Gran va ser el centre neuràlgic de la vila on, des de l’any 1226, s’hi feia el famós mercat de Calaf. Aquest fet va suposar l’obertura de més de 40 comerços al voltant de la plaça i de tot el nucli antic. Als anys cinquanta, el mercat es va traslladar a la plaça dels Arbres i, a poc a poc, tots aquests comerços van anar tancant. Des de 2018, el projecte ‘Les botigues de la Plaça Gran’ ha retornat la vida a vuit d’aquests antics comerços, una iniciativa que va rebre el guardó a la innovació turística 2018 de la Generalitat de Catalunya. Durant una hora i mitja, aquests vuit espais obren de nou les seves portes per mostrar com eren les botigues el segle passat. Visitaràs un celler, una impremta, una pastisseria, un ultramarinos, una pastisseria-galeria d’art, una merceria-perfumeria, una escola i una cistelleria. I són totes una meravella!
Informació pràctica: Les botigues només es poden veure amb una visita guiada. Es fan de dimarts a diumenge a les 10 i a les 12 h i surten de la plaça dels Arbres, on hi ha l’oficina de Turisme de Calaf.
Molí Paperer (Capellades, Anoia)
Un altre dels indispensables de l’Anoia és el Molí Paperer de Capellades. Amb un estat de conservació envejable, si fas la visita guiada en trauràs molt més profit. A la primera part de la visita, descobriràs d’on ve el paper de drap, que al segle XVIII hi va arribar a haver 60 molins a l’Anoia i que concretament aquesta encara fabrica paper de drap per encàrrec de manera artesanal. A les plantes superiors, podràs descobrir la història del paper i la impremta a través d’una museïtzació molt encertada i d’una reproducció de les ventanes, el lloc on es deixava assecar el paper. Tot plegat, molt fotogènic. Et recomanem que complementis la visita amb un taller de paper per experimentar part del procés de fer paper artesanal i endur-te un bonic record de Capellades a casa.
Informació pràctica: El museu és obert de dilluns a dijous de 9 a 14 h. Divendres, dissabte, diumenge i festius, de 10.30 a 14.30 h, igual que els mesos de juliol, agost i setembre. Les visites guiades es fan només els caps de setmana i festius a les 11 i a les 12.30 h.
Masia Freixa (Terrassa, Vallès Occidental)
Fins que no ets al davant de la Masia Freixa, no et fas una idea de l’espectacularitat d’aquest edifici d’inspiració gaudiniana i obra de l’arquitecte Lluís Muncunill. De perfils arrodonits i ple de representacions naturals, és una antiga fàbrica reconvertida en residència familiar. La visita guiada et farà fixar en detalls com que les frontisses de les portes tenen forma de papallona o que encara es conserven peces del mobiliari original al menjador i al despatx. Un dels moments més espectaculars de la visita arriba quan accedeixes a la segona planta, on podràs admirar els arcs parabòlics de la teulada i com brillen amb el reflex del sol. Estan coberts per un trencadís de vidre, exemple de la gran feina que feien els mestres d’obra de llavors.
Informació pràctica: les visites guiades es fan cada dia a les 12 h, excepte els dies 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre i els dies que es fa la Fira Modernista. Cal fer reserva prèvia.
Itinerari modernista a Sant Joan Despí (Baix Llobregat)
La ruta Jujol és una proposta per conèixer aquest arquitecte modernista 360 que va ser capaç de dominar l’arquitectura barrejant un munt de tècniques com el trencadís, l’esgrafiat, l’escultura o la pintura. La ruta convida a conèixer els edificis que va construir a Sant Joan Despí: Can Negre, la Torre de la Creu o la casa Serra-Xaus, entre d’altres, són algunes de les que visita el recorregut. L’obra més reconeguda de Jujol és el Centre Jujol-Can Negre. A principi del segle XX era la masia d'una de les famílies més influents de la zona, els Negre. Ells van voler fer una reforma a la casa i la van encarregar a Jujol que, mantenint l'essència, la va convertir en la joia modernista que és avui tot fent un homenatge a la verge Maria. A la façana, l’esgrafiat representa el seu vestit. Fixeu-vos també en el banc de trencadís que hi ha a l’entrada, Jujol era un artista d’aquesta tècnica i, de fet, els bancs del Parc Güell o algunes parts de la Pedrera són obra seva.
Informació pràctica: la visita guiada es fa l’últim diumenge de cada mes a les 11 h amb concertació telefònica al telèfon 93 373 73 63 o bé per correu electrònic: cannegre@sjdespi.net. Surt des de Can Negre, dura 2 hores i mitja i té un preu de 6 euros. Si vols també podeu visitar per lliure el Centre Jujol-Can Negre, amb l’opció de fer la visita en realitat augmentada i descobrir la història de la seva reforma. Està obert de dilluns a divendres de 10 a 13 hores. De dilluns a dijous, de 17.30 a 20 hores i diumenges, d'11 a 14 hores.
Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora (Teià, el Maresme)
Va ser un important centre de producció de vi entre els segles I aC i V dC on s’hi han documentat les premses més grans de tot Europa, amb unes bigues de 9 metres de llargària i 3.000 quilos de pes que, de fet, s’han reconstruït perquè el visitant es pugui fer una idea de les seves dimensions. Té una particularitat: no s’han trobat restes de cap vila romana al costat i, per tant, el converteix en un centre de producció aïllat, un fet poc usual. La visita al jaciment es pot fer per lliure i està molt ben senyalitzada amb plafons informatius que situen els torcularia (sales de premsat), els laci (dipòsits de most) i les dolia (tines de ceràmica semisoterrades que servien per a la fermentació i la conservació del vi), però és molt recomanable fer la visita guiada; et permetrà descobrir tots els detalls del jaciment. També hi ha un museu, on es guarda la troballa més important: el signaculum, un segell de plom amb el nom del responsable del celler al segle II dC: "Epictec, esclau de Luci Pedani Clement". Aquest segell es posava a totes les àmfores que sortien de Vallmora cap a tot l’imperi romà. Al museu també descobriràs el procés de la romanització a Catalunya i curiositats dels romans
Informació pràctica: la visita guiada es fa tots els dissabtes, diumenges i festius a les 11 h i inclou una copa de vi DO Alella. El centre també es pot visitar per lliure dissabtes i festius de 9 a 13.00 h i diumenges de 9.30 a 13:00.
El monestir de Sant Cugat (Vallès Occidental)
La joia del monestir de Sant Cugat és el claustre del segle XII. És un dels més ben conservats d’Europa i té 144 capitells, tots ells diferents. Una de les millors maneres de descobrir-lo és a través d’una de les tres visites guiades que ofereix. Els guies són de 10 i coneixen tots els detalls de l’espai. Si t’agraden les curiositats, et recomanem la visita ‘Coneix les històries que amaguen els capitells’. Sense guió previ i amb l’atzar com a protagonista, es tracta d’una visita guiada improvisada on pots descobrir peculiaritats com els avisos de tots els perills que hi ha a l’exterior, representats als capitells de l’ala oest del claustre, l’única amb porta a l’exterior; tot depèn del que demanin els integrants del grup de la visita guiada. Per saber-ho tot de la importància històrica del monestir en la història de la Catalunya medieval, apunta’t a ‘El monestir més poderós del comtat de Barcelona’. I, per últim, si visites el monestir a l’estiu, no deixis de participar en la ‘Nit de llegendes al monestir’. A porta tancada, de la mà d’un monjo benedictí i guiat per la llum d’una llàntia, descobriràs la història, les llegendes i els éssers màgics que amaga el monestir de Sant Cugat.
Informació pràctica:
- ‘Coneix les històries que amaguen els capitells’: les visites guiades es fan diumenge a les 12 h.
- ‘El monestir més poderós del comtat de Barcelona’: les visites guiades es fan dissabtes a les 10 h.
- ‘Nit de llegendes al monestir’: les visites guiades es fan les nits dels dissabtes d’estiu.
Més informació:
Colònia Vidal Turisme del Berguedà
Les botigues de la Plaça Gran
Turisme de Calaf
Anoia Turisme
Molí Paperer de Capellades
Masia Freixa
Visita Terrassa
Centre Jujol-Can Negre
Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora
Monestir de Sant Cugat
Visit Sant Cugat
Continguts relacionats
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te