Dolça Setmana Santa

Malgrat que la Setmana Santa ja no se celebra amb la mateixa passió religiosa d'èpoques anteriors, la passió pels dolços es manté intacta, si s'ha de jutjar per la quantitat de postres tradicionals que es preparen en aquestes dates. Algunes són molt conegudes a tota Catalunya, d'altres s'elaboren únicament en determinades localitats o comarques. Però totes són econòmiques, fàcils de fer i són delicioses. Et ve de gust tastar-les?

Galetes de Rams. La jornada d'inici de la Setmana Santa commemora l'entrada de Jesús a Jerusalem, on la gent l'aclama amb rams d'olivera i llorer. És el dia de la benedicció de les palmes i els palmons, i s'acostuma a penjar-hi unes galetes seques perquè siguin esquitxades amb aigua sagrada. A Barcelona, Gelida i Vilanova i la Geltrú en diuen currutacos, a Prats de Lluçanès papus, garlandes a Manresa, i ninots a Caldes de Montbui. Als pobles del Vallès anomenen figuretes aquestes pastes tradicionals de Diumenge de Rams, i a Mataró, senyores i senyors. A tot arreu, però, no hi ha cap berenar millor!

Tortell de Rams. Una altra tradició culinària de Diumenge de Rams és el regal d'un tortell als fillols. El lliura el padrí en acabar la benedicció de les palmes i es menja després de dinar amb l'esperança de que mantingui lluny les malalties i atregui la bona sort.

Bunyols. Encara que siguin poques les persones que continuen recordant l'últim sopar de Jesús amb abstinència i reflexió, a les comarques de Barcelona el costum de celebrar Dijous Sant amb bunyols segueix ben viu. Fets amb llet, mantega, farina i ous, la seva recepta bàsica admet moltes variacions. Si els farceixes amb nata, crema o trufa, estàs perdut!

Torradetes de Santa Teresa. El dia que mor Jesús, qui no guarda dejuni ha d'aprofitar les sobres i fer àpats senzills. D'aquest costum religiós neixen uns dolços molt populars a Catalunya que es mengen durant l'esmorzar de Divendres Sant, principalment. Les torradetes de Santa Teresa, també anomenades llesquetes en ou, gresoletes dolces, rostes o coquetes de Santa Teresa, són unes llesques fines de pa sec remullades en llet i passades per ou batut, que es fregeixen a la paella i es cobreixen de sucre i canyella en pols. Són molt bones acompanyades de xocolata desfeta o una mica de vi dolç.

Mona de Pasqua. Segons la tradició, si el Tortell de Rams el regala el padrí, és la padrina qui ofereix la Mona de Pasqua als seus fillols durant el Diumenge de Resurrecció. Es tracta d'un pa de pessic en forma de corona que porta, en el mig, un ou de xocolata com a símbol de fertilitat i amor. A la comarca del Penedès, celebren la diada amb la coca garlanda, un tortell ensucrat i aromatitzat amb licor d'anís.

 


Més informació:

Recepta de bunyols
Recepta de currutacos
Recepta de torradetes de Santa Teresa

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal