5 rutes literàries

Alguns dels millors escriptors i poetes de les lletres catalanes van néixer, van viure o van morir a les comarques de Barcelona, i van estimar tant els seus racons que aquests van acabar immortalitzats en les seves obres. Paratges naturals, cases encantades, mercats a l'aire lliure i carrers empedrats que ara pots recórrer tu també gràcies a tot un seguit de rutes literàries molt bé senyalitzades. T'animes a viure una experiència turística inoblidable?

1. Ruta Verdaguer a Folgueroles

La Ruta Verdaguer a Folgueroles et fa descobrir els escenaris on va transcórrer la infantesa i joventut del poeta i sacerdot que va trasbalsar la literatura catalana. El recorregut es pot fer de forma guiada o lliure, i inclou l'Ermita de la Damunt, el Jardí Brins d'Espígol, el Bosc de les Alzines Sureres, la Font Trobada i la Casa Museu, l'habitatge familiar de mossèn Cinto.

2. Ruta Rusiñol a Sitges

El Cau Ferrat, la residència de Santiago Rusiñol a Sitges, és l'epicentre d'un itinerari pels principals escenaris on es va gestar el Modernisme català. Escriptor, dramaturg, periodista, pintor i col·leccionista, Rusiñol va atraure al poble nombrosos intel·lectuals i artistes, i, entre tots, hi van deixar un impressionant llegat arquitectònic, literari i estètic

També pots visitar Sitges en format podcast. Sitges de novel·la és una ruta literària per la vila a través de cinc novel·les contemporànies.

3. Ruta Espriu a Arenys de Mar

Salvador Espriu va viure a Santa Coloma de Farners, a Viladrau i a Barcelona, però enlloc s'hi va sentir tan bé com a Arenys de Mar, el poble del que procedien els seus avantpassats i on solia estiuejar la seva família. De fet, la seva relació amb aquesta vila marinera va ser tan intensa que va crear l'univers de "Sinera" ("Arenys" llegit al revés) per evocar el mite del paradís perdut en la seva obra teatral i poètica. Un mite que pots explorar gràcies a una ruta que comença a la residència de vacances dels Espriu i que acaba al cementiri on descansa l'autor, un espai silenciós i aïllat amb espectaculars vistes.

4. Ruta Martí i Pol a Roda de Ter

A Roda de Ter, la Ruta Literària de Miquel Martí i Pol et permet resseguir alguns dels indrets més importants en la vida d'aquest prosista, traductor i poeta: la casa on va venir al món, les escoles on va estudiar, la fàbrica tèxtil on va treballar… I també la biblioteca, un edifici molt especial on podràs fullejar les seves obres completes.

5. Ruta Anglada a Vic

L'escriptora Maria Àngels Anglada idolatrava l'Empordà i Grècia, però aquests amors punyents mai li van fer oblidar Vic, la ciutat on va néixer a l'antiga Casa Fontcuberta. Per honorar l'autora que més ha col·laborat en fer il·lustre la capital osonenca, l'oficina de turisme local promou una ruta pels principals escenaris que apareixen en els seus poemes i novel·les: la Plaça Major, el mercat, el carrer de la Riera, el seminari vell, la Casa de l'Heura, etc. No et perdis l'oportunitat d'endinsar-te en l'univers tridimensional d'una escriptora que estimava les històries complexes de fons i senzilles d'aparença.

  • Sabies que a Montserrat es troba l'editorial més antiga del món? L'any 1498 es va instal·lar una impremta i des de llavors s'ha mantingut una activitat cultural pràcticament ininterrompuda.
  • A la ciutat de Barcelona també pots trobar diverses rutes literàries dedicades a la vida i obra d'autors com Mercè Rodoreda, George Orwell o Gabriel García Márquez o itineraris basats en best sellers de fama internacional com La Catedral del Mar d'Ildefonso Falcones o l'Ombra del Vent de Carlos Ruiz Zafón. 


Plus d'information :

Ruta Verdaguer a Folgueroles
Ruta Rusiñol a Sitges
Ruta Martí i Pol a Roda de Ter (PDF)
Ruta Espriu a Arenys de Mar
Ruta Anglada a Vic

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal