Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
El modernisme al Vallès Occidental: retalls d'una època daurada!
Vols viatjar en el temps? A la comarca del Vallès Occidental pots teletransportar-te al passat i reviure la Belle Époque a través de la seva arquitectura, del seu art i la seva gastronomia! L'itinerari per diferents ciutats que aquí et proposo et porta a conèixer des de construccions i dissenys que combinen l'elegància i la creativitat pròpies del Modernisme català fins a reminiscències de les antigues indústries, corda't el cinturó que comencem!
Soc Vero Boned, periodista de viatges i creadora de continguts en Sinmapa.net. Al web ofereixo una infinitat de consells pràctics i útils per a ajudar-te a organitzar el teu pròxim viatge. També trobaràs inspiració viatgera, per si encara no tens decidit la següent destinació de les teves vacances, però avui vull parlar-te del meu últim descobriment: el Modernisme al Vallès Occidental.
Masia Freixa: un tresor modernista amb influència gaudiniana
A finals del segle XIX i principis del XX, amb el boom de la industrialització, moltes ciutats del Vallès Occidental van canviar la seva fesomia. No sols perquè va arribar la indústria amb les seves altes xemeneies i àmplies estructures, sinó perquè els empresaris van construir les seves residències seguint l'estil artístic de moda: el Modernisme.
La història de la Masia Freixa combina i reflecteix a la perfecció tots aquests canvis que s'estaven donant a la comarca i que van modificar per sempre el seu perfil. En 1896, Josep Freixa, en plena expansió de la seva empresa dedicada a la filatura, va manar construir una nova fàbrica —allunyada del centre urbà de Terrassa—. Com a bon empresari burgès de l'època va contractar l'arquitecte de més renom de la ciutat: Lluís Muncunill, responsable de joies com l'Ajuntament de Terrassa o l'actual museu MNACTEC, una antiga fàbrica.
Uns anys després, i temptat pel bucòlic entorn natural en el qual es trobava la seva fàbrica, Freixa decideix reconvertir-la en la seva residència familiar. Per a aquesta missió va tornar a confiar en Lluís Muncunill.
L'arquitecte, influenciat pel treball de Gaudí i Domènch i Montaner, va transformar l'edifici i va crear un veritable tresor arquitectònic, genuí emblema del Modernisme, amb blanques corbes suaus, arcs parabòlics i àmplies voltes. Avui la Masia Freixa, envoltada del Parc de Sant Jordi, alberga la seu de l'oficina de turisme de Terrassa i no has de marxar de la ciutat sense visitar-la.
Si vas durant la Fira Modernista (cada any el mes de maig), l'interior de la masia es transforma en un aparador al passat. En les diverses sales es duen a terme recreacions de la Belle Époque així com activitats que et permeten conèixer els racons d'aquesta icona modernista.
Casa Alegre de Sagrera: nostàlgia modernista
Va ser Joaquim de Sagrera i Domènech, fabricant tèxtil i heroi en la Guerra de la Independència, qui va enviar construir en el segle XIX un espectacular palauet en el centre de Terrassa. Per desgràcia, durant la guerra l'edifici es va deteriorar bastant i gairebé acaba derruït.
El destí de l'edifici canvia quan, a principis del segle XX, el matrimoni format per Mercedes de Sagrera, hereva del llinatge, i l'empresari tèxtil Francisco Alegre o Roig decideixen retornar-li la seva antiga glòria. Per a aquesta delicada labor van contractar a Melcior Vinyals Muñoz, arquitecte municipal de la ciutat, qui ho va redissenyar per complet guiant-se per l'estil de l'època.
Des de fora, els balcons amb ferro forjat o el relleu d'Alexandre de Riquer et donen una pista de la meravella que trobaràs en recórrer les diferents estades d'aquesta casa-museu. Passes el portal i sents que traspasses una finestra espaciotemporal on es pot entendre i apreciar perfectament com es distribuïa un habitatge de la burgesia industrial de l'època i com era el seu estil de vida.
Cada sala de la casa té la seva personalitat i detalls que la fan única. Per exemple, el protagonisme del saló principal se l'emporta el mural de Pere Viver i, al pati interior, les precioses vidrieres. Així i tot, et confesso quina va ser una de les estades que més em va agradar: el bany modernista, quin plaer un bany allà!
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya: combinació perfecta de passat i futur
Les reminiscències del passat industrial i modernista a Terrassa són més que subtils: façanes, balcons, edificis sencers, vitralls… i les omnipresents xemeneies.
Si bé es conserven diverses fàbriques de finals del segle XX i principis del XXI —amb un ús diferent de l'original—, potser la més impactant és el “vapor”. Aquesta impressionant estructura va ser projectada en 1907 per l'arquitecte Lluís Muncunill per encàrrec de tres empresaris tèxtils d'èxit: Aymerich, Amat i Jover.
El vistós edifici de maó vermell, considerat com un dels millors exemples del Modernisme industrial català, alberga avui el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
En els diferents espais museístics podràs admirar des d'una veritable i original màquina de vapor —que encara funciona!— fins a les innovacions tecnològiques més avantguardistes.
Museu d'Art de Cerdanyola: les vidrieres més boniques de Catalunya
El Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) és una parada imprescindible en qualsevol ruta modernista pel Vallès Occidental.
L'edifici que l'alberga reflecteix de manera excepcional la història de Cerdanyola al llarg del segle XX, quan arribaven aquí els burgesos a passar els seus dies de descans. Originalment, va ser construït per l'arquitecte modernista Gaietà Buïgas com un coquetó teatre-casino per als estiuejants adinerats.
El mateix arquitecte va ser qui va redissenyar l'edifici per a convertir-lo, anys més tard, en l'habitatge d'estiueig del comerciant i joier Evarist López. Es diu que va ser allí mateix, en la zona on estava el saló, on es van fer els tres panells de “les dames de Cerdanyola”. Es tracta de tres grans vidrieres que representen escenes d'unes figures femenines vestides amb l'estil de la Belle Époque. Encara que no hi ha consens sobre qui va ser l'autor, es creu que les va fer l'artista Ludwig Dietrich von Bearn, sobre esbossos de Buïgas.
Amb el temps l'edifici va tenir diversos usos fins que en 1961 el va comprar un laboratori farmacèutic que va destrossar gran part de les seves sales, formes i decoracions. Per sort, les vidrieres no es van destruir, sinó que van ser guardades i avui han tornat de nou en el seu lloc.
A més del vitrall tríptic més espectacular i famós del modernisme; en el museu podràs apreciar una destacada col·lecció d'art contemporani d'artistes vinculats d'alguna forma amb Cerdanyola com Ismael Smith, un tros d'artista!
Fires del modernisme al Vallès: Submergeix-te en una celebració de la Belle Époque
Aquests esdeveniments temàtics, que se celebren al llarg de l'any en diferents localitats, ens transporten directament a l'època daurada del modernisme.
Imagina't caminar per carrers plens de gent abillada amb vestits d'època, escoltar música en viu i gaudir de més de 400 activitats culturals per a totes les edats! Des de tallers, recreacions i concursos fins a visites guiades o fins i tot degustacions i tastos de menús inspirats en el modernisme. Aquests menús inclouen, moltes vegades, un vermut típic de la Belle Époque que es diu “sarsa” (una recepta original del segle XIX que no porta alcohol).
Les fires modernistes són una oportunitat única per a viure la història en carn pròpia i sentir-te part d'una època plena d'elegància i sofisticació. No te les pots perdre!
Дополнительная информация :
Visit Terrassa Turisme de Cerdanyola
MNATEC
Museu d'Art de Cerdanyola
Vero sin mapa
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te