Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
La ruta dels oficis oblidats
Traginers, drapaires, estampadors, teixidors, adobers, terrissaires, paperers… El món ha canviat tant els darrers cent anys que sovint no recordem que abans ningú treballava de desenvolupador d'apps, community manager o operador de drons. Per sort, existeix un antídot molt efectiu contra la ignorància i el desmemoriament! Els museus que ens parlen de les feines dels nostres avis i que ens permeten entendre qui som i d'on venim.
1. Museu del Traginer d'Igualada
Comencem la nostra ruta contra l'oblit a Igualada, una ciutat on el passat encara és ben present. Sobretot al Museu del Traginer, un centre on s'explica l'evolució del transport de mercaderies al llarg de la història i les relacions entre els diferents professionals que hi treballaven: traginers, basters, boters, carreters, etc. Situat en una bonica masia del segle XVIII, el museu també acull una col·lecció de carros, selles, eines i guarniments que s'ha de veure tant sí com no.
2. Museu de l'Estampació de Premià de Mar
A Premià de Mar, un edifici preciós és la seu del Museu de l'Estampació i també és el lloc ideal per aprendre a treballar els teixits tal com es feia en èpoques passades. L'ofici d'estampador, per exemple, es focalitza en tècniques de repetició de motius que ja es coneixien al segle XVIII; el de tintorer, en els pigments d'origen natural i les seves particularitats; el de teixidor, a partir del tacte dels diferents fils i l'experimentació amb l'ordit i la trama; i el de gravador, en la creació de motlles i l'observació de les eines que s'utilitzaven.
3. Adoberia de Granollers
L'adoberia d'en Ginebreda és d'origen medieval, però s'ha conservat prou bé i permet entendre no només com era la rutina de treball dels artesans de la pell sinó també les col·laboracions que s'establien amb d'altres professionals molt buscats en aquell temps. L'espai museïtzat, a més, aprofita per destacar la importància de Granollers com a vila que va néixer en una cruïlla de camins i on, des del segle X, el seu mercat és clau en la riquesa de la capital del Vallès.
4. Museu del Càntir d'Argentona
Un vot religiós per protegir Argentona d'una greu pesta es relaciona amb els orígens del Museu del Càntir. Però, en l'actualitat, els seus principis són molt més terrenals i el museu lluita perquè no caigui en l'oblit l'ofici del terrissaire artesanal. És per això que, a banda d'una exposició permanent de càntirs, s'hi organitzen tallers per a adults i infants, mostres monogràfiques i una Fira Internacional de Ceràmica que, any rere any, ajuda a difondre la manera tradicional de treballar el fang, des de l'extracció de la terra fins a la cocció al forn, passant pel modelat al torn manual i tècniques de decoració diferents.
5. Museu Molí Paperer de Capellades
Del foc i la terra, al Museu Molí Paperer de Capellades no se'n parla pas, però de l'aigua i els arbres, en canvi, no deixen de lloar les seves propietats! I és que són els elements que utilitzaven per elaborar paper els nostres avantpassats... El museu està situat en un molí del segle XVII i acull una important col·lecció de maquinària, eines i documents relacionats amb els mètodes de fabricació artesanal del paper. Habitualment també s'hi organitzen cursos i tallers de prestigi internacional.
Més informació:
Museu del Traginer d'Igualada Museu de l'Estampació de Premià de Mar
Adoberia de Granollers
Museu del Càntir d'Argentona
Museu Molí Paperer de Capellades
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te