Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+


El Geoparc

Les històries del passat estan escrites a les pedres i en els paisatges de la comarca del Bages, el Baix Llobregat, i el Moianès, territoris rics en patrimoni geològic. El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central és un espai natural ideal per practicar el geoturisme, una activitat que integra natura, cultura, geologia, mineria i gastronomia.

Sabies que fa més de 36 milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya, hi havia un mar que va desaparèixer amb el sorgiment dels Pirineus? Aquest procés va deixar formacions rocoses, coves i paisatges singulars, especialment al Bages, a part del Moianès i al municipi de Collbató. Avui, aquest territori integra el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, un espai amb un munt de recursos turístics que permeten endinsar-se en el fabulós món de la geologia i la mineria.

Al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat és sorprenent descobrir que on ara hi ha un espectacular conjunt de roques, fa milions d’anys hi havia un delta! Des de diferents punts estratègics, com el monestir, s’inicien els itineraris senyalitzats, alguns amb plafons interpretatius sobre la geologia del parc. Molt a prop hi ha el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, un gran espai natural protegit ple de monòlits, coves, cingles i canals. Aquest paisatge és producte de l’erosió i dels materials transportats pels corrents fluvials durant el període terciari, ara fa uns 50 milions d’anys! 

Paradisos subterranis 

Les coves de Montserrat, a Collbató són unes de les cavitats més extraordinàries de tot Catalunya. En un passeig subterrani es pot descobrir l’hàbitat dels primers pobladors neolítics, i també el resultat d’un procés geològic que ha afectat les roques de conglomerat i calcàries, que aquí adquireixen colors i formes diverses.

I, de les entranyes del massís de Montserrat, anem al cor del Moianès. Entre Moià i Collsuspina s’amaguen les coves del Toll. Es tracta d’un conjunt de cavitats de 2 quilòmetres de longitud, equipades amb passeres i llums, part de les quals va ser habitada a la prehistòria per animals i humans. Molts dels objectes que es van trobar en aquestes coves es poden veure al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià.

Per continuar fent turisme sota terra, ens desplacem al Parc Cultural de la Muntanya de Sal, on es poden visitar les mines de sal més conegudes de Catalunya. S’hi expliquen la relació entre l’home i la sal, i també les característiques geològiques de l’indret.

No t'ho perdis!

A Manresa es pot visitar el Museu de Geologia Valentí Masachs, un espai on s’exposen uns cinc mil minerals, unes dos mil roques i uns tres mil fòssils! A banda de contemplar de ben a prop una bona quantitat de tresors geològics, al museu es pot descobrir quines utilitats tenen aquests minerals i reflexionar sobre temes d’interès com la radioactivitat, l’esgotament dels recursos naturals a la Terra o els minerals del futur.


More information:

Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central
Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac
Coves del Toll
Parc Cultural de la Muntanya de Sal
Museu de Geologia Valentí Masachs

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal