Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
Les mil i una meravelles del Llobregat
Natura pirenaica, poblets encantadors, fins a quinze colònies tèxtils i un delta com un oasi, on les aus tranquil·les conviuen a pocs metres de distància dels avions. Què uneix totes aquestes característiques? El Camí del Llobregat! Un sender de gran recorregut, habilitat i senyalitzat al llarg dels seus 170 quilòmetres de distància, que pots recórrer a peu o en bicicleta, sol o acompanyat, faci fred o calor. En definitiva, un itinerari per gaudir d'un dels rius més importants de Catalunya de la manera que més t'agradi. A continuació, et proposem alguns dels millors trams per visitar.
1. Castellar de N'Hug: les fonts
El naixement sempre és un moment especial, únic en tots els sentits. Al nord del Berguedà, recollint les aigües que baixen de les muntanyes de Tosses, es troba un dels punts més espectaculars del Llobregat, les seves fonts, punt d'inici del riu i també de la ruta. Castellar de N'Hug, el poble que acull aquesta meravella, sembla sortit d'una postal. A més, aquí la caminada serà molt suau, ideal si vols gaudir d'un entorn inèdit sense complicacions, o bé si vens amb nens, que ben segur quedaran bocabadats veient com la roca, literalment, escup l'aigua que brolla riu avall.
Si t’has quedat amb ganes de més, pots començar a seguir el curs del riu muntanya avall, o bé fer el trajecte invers i acabar a les fonts. En tot cas, el tram de 21 quilòmetres que connecta Castellar de N'Hug amb Guardiola de Berguedà –passant per La Pobla de Lillet— es caracteritza per un paisatge verd i frondós, on el riu, encara jove, corre veloç saltant entre les pedres.
2. El Pont del Pedret i Cal Rosal
A peu o en bicicleta, aquest és un tram del Llobregat que no et vols perdre de cap manera. La Via Verda, habilitada des de fa anys, transcorre plàcidament per la vora del riu, seguint un camí ample i ben fressat, on l'ombra dels arbres i la frescor que arriba de l'aigua et farà venir ganes de passejar. A part de la ruta, que pots allargar més o menys en funció de les ganes que en tinguis, val especialment la pena visitar el Monestir de Sant Quirze de Pedret.
Una altra visita obligada, si transites aquesta zona a la tardor, és Cal Rosal. Aquesta antiga colònia tèxtil, que fou la primera de Catalunya en aprofitar les aigües del Llobregat per fer funcionar la seva maquinària, allotja ara el Mercat del Bolet, un lloc on, a més dels famosos rovellons berguedans, hi pots trobar embotits, pa, mel, formatges i molts altres productes locals per llepar-t'hi els dits!
3. Montserrat i Sant Benet del Bages
Ben entrats ja a la zona industrial del que alguns han denominat “el riu treballador”, pots trobar un tram de ruta que pràcticament toca a la ciutat de Manresa. Aquí, els saltants d'aigua es combinen amb les vistes de la muntanya màgica de Montserrat per oferir-te un espectacle natural inesperat, si tenim en compte la zona on ens trobem. De Navarcles a Castellbell i el Vilar, una distància de 28 quilòmetres et delectarà amb algunes sorpreses molt especials. La primera de totes és el Pont Vell de Navarcles, a través del qual iniciaràs el camí tot seguint el Canal de la Mina.
Una altra de les meravelles, en aquest cas històrica, d'aquest tram del Llobregat és la Séquia de Manresa, un canal de regadiu construït al segle XIV que encara avui serveix per abastir d'aigua la capital del Bages i alguns dels municipis adjacents. Gràcies al Parc de la Séquia, la institució encarregada de gestionar l'entorn d'aquesta obra d'enginyeria medieval, podràs descobrir la importància de l’aigua per al desenvolupament humà a través de diferents rutes, activitats didàctiques, museus i moltes propostes més!
Una mica més avall, trobaràs la gran joia d'aquest tram de camí: el Monestir de Sant Benet de Bages, una abadia benedictina que data del segle XII i la qual ha estat declarada bé cultural d'interès nacional. En la seva façana i interior pots trobar un repàs de la història de l'art, amb elements que van del romànic fins al modernisme, passant pel renaixement i el barroc. Al voltant d’aquest edifici únic, pots gaudir d’una infinitat de propostes de la mà de l’espai Món Sant Benet: visites guiades al monestir, activitats familiars, tres restaurants i un hotel de quatre estrelles on allotjar-te són algunes de les experiències que ens ofereix aquest entorn privilegiat.
4. El Delta del Llobregat
A escassos deu quilòmetres de la Ciutat Comtal, el Llobregat desemboca finalment al Mediterrani formant el segon delta més important de Catalunya. En aquest espai natural protegit hi trobaràs l'últim tram del camí iniciat als Pirineus i que aquí transita entre canyars, canals i molts ocells.
Si et ve de gust fer una bona caminada o bé vols recórrer aquest tram en bicicleta, pots sortir de Sant Boi de Llobregat, des d'on t'esperen 16 quilòmetres fins a arribar al mar. Tanmateix, el tram més especial arrenca un cop superada la localitat del Prat de Llobregat, quan entres a la zona pròpiament del Delta. Aquí, els camps de conreu es combinen amb una gran varietat biològica concentrada sobretot en els aiguamolls i llacunes que pots trobar al llarg del camí. Pels amants dels ocells, cal fer especial menció a algunes de les espècies que podran observar en aquest espai: l'ànec collverd, els curiosos camallargs o els petitíssims corriols camanegres són algunes de les més conegudes, a més, si tens sort, també podràs veure algun martinet ros o l'espectacular agró roig, amb el seu bec allargat de colors llampants.
Finalment, quan arribis a la platja, podràs gaudir de les dunes naturals on s'han fixat les pinedes marítimes, així com del Mirador del Semàfor Roig, un edifici de finals del segle XIX que s'utilitzava per controlar el tràfic marítim i que avui en dia, a part de la seva característica i fotogènica figura, representa el punt final del Camí del Llobregat.
Si bé has pogut veure que molts trams del Camí del Llobregat ja es poden recórrer a peu o en bicicleta, ben aviat podràs gaudir de molts més quilòmetres de camí gràcies al projecte Vies Blaves, a través del qual es preveu connectar una seixantena de municipis de les comarques barcelonines tot seguint el cabal dels rius Llobregat, Anoia i Cardener.
More information:
Fonts del Llobregat De Castellar de N’Hug a Guardiola de Berguedà
Monestir de Sant Quirze de Pedret
De Sant Jordi de Cercs a Gironella
De Navarcles a Castellbell i el Vilar
Monestir de Sant Benet de Bages
De Sant Boi al Delta del Llobregat
Delta del Llobregat
Vies Blaves
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te