Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
Turisme per a tothom
Has experimentat mai com és un dia amb alguna diversitat funcional? S’han de superar moltes barreres, però, i a l’hora de viatjar o fer turisme? La cosa encara es complica més. Avui t’ensenyem tres exemples de pobles i empreses Biosphere a Osona que han adaptat la seva activitat per fer-la cada cop més accessible perquè tothom gaudeixi del seu temps lliure i de descobrir nous indrets.
Ser sostenible també significa pensar en les capacitats diverses i posar a l’abast eines i recursos per fer les experiències turístiques accessibles. Cada cop són més les persones que treballen perquè tothom pugui gaudir d’un turisme sense barreres. Vols conèixer com?
Rupit i Pruït
Rupit és un dels pobles més visitats i bucòlics de Catalunya. Carrers petits, empedrats que et transporten a l’època medieval, aire fresc de muntanya, el riu que baixa pausat… un poblet que agrada a tothom al bell mig del Collsacabra i que acaba de rebre el títol de millor poble turístic que atorga l’Organització Mundial del Turisme. I perquè tothom pugui gaudir-ho, el municipi ha posat en marxa un programa de visites accessibles a través del projecte de la mirada tàctil. Pel poble hi ha 17 plafons amb codis QR per escoltar les històries que s’amaguen entre les pedres de les cases i també pots accedir a la visita en braille demanant la guia disponible en diferents idiomes a l’ajuntament. A més, hi ha una visita tàctil guiada on s’explica la història de la població a partir de marques i relleus que pots trobar pel municipi com marques de ferradures o altres fetes a antigues portes de fusta.
Muntanyes de llum
La passió de la Marta són les muntanyes. Té una petita empresa sostenible amb certificació Biosphere de guies de muntanya i un dels serveis que ofereixen és l’acompanyament a persones amb mobilitat reduïda per entorns naturals. Explica que una de les coses que li produeix més satisfacció és veure les cares de la gent després d’arribar a paratges on pensaven que mai més arribarien. Obrir horitzons a la gent i acompanyar-los en moments de superació i aventura és una de les raons de ser de Muntanyes de Llum i de la que està més orgullosa.
Per fer-ho usen la cadira joelette, una cadira tot terreny adaptada a persones amb mobilitat reduïda que permet que infants i grans accedeixin a entorns naturals on una cadira de rodes no arriba. L’estan donant a conèixer i oferint la possibilitat de provar-la perquè encara és relativament desconeguda.
A més, poblacions com l’Esquirol estan treballant en camins i senders per senyalitzar rutes inclusives que també es poden fer en cadires convencionals. Tenir constància que són camins senyalitzats, provats i cuidats assegura que el passeig serà un moment confortable a la natura i et donarà llibertat per provar rutes i conèixer nous indrets.
Espai Perot Rocaguinarda.
El tercer exemple és el del Centre d’Interpretació del Bandolerisme d’Olost. La visita, que es pot completar amb un escape room fet amb molta gràcia, està totalment adaptada perquè col·lectius amb capacitats diverses puguin descobrir la història d’aquest famós bandoler que va causar tants mal de caps als soldats de l’època. Un espai sense barreres físiques, amb audiovisuals subtitulats, traduccions a llenguatge de signes, gegants que parlen, codis QR als panells expositius… El projecte també s’ha desenvolupat amb el suport de l’oficina de patrimoni cultural la Diputació de Barcelona a través de la Mirada tàctil i facilita l’accés a la cultura per a tothom.
- Consulta aquí totes les opcions de turisme accessible que tens a Osona
More information:
Rupit Circuits inclusius a l'Esquirol
Muntanyes de Llum
Espai Perot Roanigarda
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te