Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+


Roses modernistes per Sant Jordi

El 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, és una data ideal per explorar l'increïble patrimoni modernista de les comarques de Barcelona. Amb la rosa com a excusa, et proposem un recorregut per cinc espais que sí o sí has de conèixer si ets amant de l'art nouveau català, els motius florals i les llegendes. 

1. Palau Güell de Barcelona

Tots sabem que els motius vegetals són un dels elements més presents en l'ornamentació modernista, però pocs ens hem adonat de l'enorme protagonisme que tenen les roses en les obres d'arquitectura, pintura, escultura i arts decoratives que es van realitzar entre finals del segle XIX i el primer quart del segle XX a Catalunya. El Palau Güell de Barcelona és un bon lloc per gaudir d'aquesta flor tan simbòlica en diferents formats i tècniques, ja que hi ha roses amagades a mobles, miralls, vitralls, cadires… Fixa-t'hi bé! La casa que va construir per a la família Güell l'arquitecte Antoni Gaudí a l'inici de la seva carrera destaca per una concepció de la llum i de l'espai molt imaginativa, però també alberga peces de mobiliari de decoradors catalans de l'època modernista que no et pots perdre.

 

2. Torre Vila de Montcada i Reixac

De viles modernistes també n'hi ha d'interessants a Montcada i Reixac, ja que aquest poble del Vallès Occidental era un dels preferits per la burgesia barcelonina a l'hora de fugir de la calor de la ciutat durant els mesos d'estiu. I precisament en una d'aquestes cases, la Torre Vila, trobem un finestral amb roses que és una autèntica preciositat. T'agradaria veure'l? Apunta't a un dels itineraris modernistes que organitza el Museu Municipal i podràs descobrir com és per dins aquesta mansió construïda en 1905.  

 

3. Museu d'Art de Cerdanyola

Més finestrals de roses, aquestes de color vermell sang, al Museu d'Art de Cerdanyola. Provenen de l'època en què aquest edifici era la torre d'estiueig del joier barceloní Evarist López i estan fets amb vidre a l'àcid, catedral i plaquette. I ja que hi ets, no deixis d'admirar els tres plafons de "Les dames de Cerdanyola", obra crucial del vitrall modernista català, que han estat recuperats i reubicats al seu emplaçament original.

 

4. Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat

El Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat també presenta un conjunt de peces ceràmiques amb motius de roses que és prou curiosa. Es tracta, per una banda, de tres peces en relleu on la rosa apareix voluptuosa en tot la seva esplendor i, de l'altra, tres rajoles amb un dibuix molt més senzill i estilitzat. Van ser produïdes a "La Rajoleta", l'antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis que, durant el modernisme, va crear rajoles per les obres de molts dels grans arquitectes del moment. Sí, Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, Raspall i Sagnier en van ser clients!

 

5. Museu Tèxtil de Terrassa

A les comarques de Barcelona, el modernisme va renovar totalment l'arquitectura i les arts decoratives, però la seva influència va anar més enllà, afectant la pintura, l'escultura, la literatura, la música, el grafisme i, fins i tot, la moda de l'època. Ho pots comprovar al Centre de Documentació Museu Tèxtil de Terrassa, on es conserva una col·lecció de roba i teixits que fa goig de veure. Reuneix obres mestres d'artistes, dissenyadors i empreses catalanes de finals del segle XIX i principis del XX, i les roses, brodades o teixides, hi són presents en diferents peces. 


Plus d'information :

Palau Güell de Barcelona
Museu Municipal de Montcada i Reixac
Museu d'Art de Cerdanyola
Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat
Museu Tèxtil de Terrassa

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal