10 villages incontournables
Forts d’un patrimoine surprenant, d’un cadre époustouflant et d’un héritage historique évocateur, ces dix communes sont dix sites des régions de Barcelone que vous ne pouvez manquer sous aucun prétexte. Vous serez conquis par la richesse de leur patrimoine et de leur milieu naturel et découvrirez des coins méconnus. On y va ?
La Llacuna (l’Anoia)
La Llacuna és un dels pobles més rics en patrimoni de l’Anoia. A part del castell, també té un jaciment iber i el nucli urbà encara conserva parts de la muralla i dels portals medievals. No deixis de perdre’t pels carrers fins a trobar el carrer Muralla, arriba fins a la plaça porxada i creua alguns dels seus quatre portals. Són especialment recomanables el portal del Gavatx, que es va obrir quan després de la forta onada de pesta va arribar una onada de població de l’Occitània i van crear el raval, o barri extramurs; i el portal d’en Garreta, un dels més antics, que mostra esborrat l’escut de la família Cervelló, senyors de la Llacuna durant segles. La població el va voler eliminar quan van començar a desaparèixer els feus, tot i que actualment és part de la bandera del municipi. Si hi vas amb nens, pot fer una de les rutes curtes que ha senyalitzat l’ajuntament per conèixer les fonts del municipi dins del projecte ‘Espais per descobrir amb infants’.
Perafita (Lluçanès)
Segurament hauràs tastat algun cop les famoses coques de Perafita, però ha arribat el dia de menjar-les directament al lloc on es produeixen: el bonic poble de Perafita. Ubicat en un entorn immillorable, al bell mig del Lluçanès, té unes visites envejables dels camps de conreu i les muntanyes del Berguedà. Els seus carrers de pedra enamoren només trepitjar-los i les cases, que conserven els elements de construcció tradicionals, també. Si vols conèixer els seus entorns, pots passejar fins a la font del Raig o la font Vella.
L’Estany (el Moianès)
Sí, un dels atractius més famosos de l’Estany és el seu monestir. Però aquest petit poble del Moianès és molt més que això. Amb carrers i cases de pedra lleugerament rogenca, aquest nucli medieval és un racó de pau que convida a passejar. Atura’t davant de l’ajuntament i admira el rellotge de sol, obra del ceramista Josep Roig i Ginestós. A més de visitar el monestir, declarat bé cultural d'interès nacional, també et recomanem la visita a la mina de l’Estany, recentment recuperada, per descobrir com es va assecar l’estany que dona nom al poble.
Talamanca (el Bages)
Després d’unes quantes corbes camí del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, apareix el poble medieval de Talamanca. Coronat per la torre del castell, et recomanem deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha fora del nucli antic i recórrer els seus carrers empedrats. Camina sense rumb i descobreix places i racons amb encant com la tina de Ca la Jana, una de les tantes que es van crear entre els segles XVIII i XIX amb l’auge de la vinya. A l’entrada del castell, hi ha un mirador amb vistes a Montserrat i on s’ha instal·lat el Monument Memorial 1714, en commemoració de la Batalla de Talamanca. Des d’aquí hi ha una visió panoràmica completa dels terrenys on es va produir la batalla.
Gironella (el Berguedà)
Gironella té un skyline d’aquells que enamoren, coronat per l’antiga colònia Metre, ara totalment integrada al nucli urbà. De fet, el passat tèxtil d’aquesta vila del Berguedà és només un dels atractius. Aquí també hi trobaràs modernisme, història medieval i senderisme. Si optes per la història, ressegueix la visita autoguiada pels elements patrimonials més destacats del nucli històric i meravella’t amb el Pont Vell, la Casa Pairal Teixidor Bassacs, la Torre de l’Homenatge o la muralla. Si prefereixes endinsar-te en el modernisme, et recomanem la ruta ‘Modernisme i creixement urbà’ i, si vols estirar les cames, la ruta de les fonts, que passa ni més ni menys que per 16 fonts, és una opció ideal per conèixer els entorns naturals del poble. Encara una proposta més: a Gironella hi va haver fins a quatre colònies tèxtils que pots descobrir fent un recorregut en BTT.
Sant Pol de Mar (el Maresme)
Amb carrers estrets i cases blanques esglaonades, Sant Pol de Mar és un dels pocs nuclis del Maresme que ha sabut mantenir l’essència de poble mediterrani. Una mostra n’és l’acreditació de ‘Barri i Vila Marinera’ que li va atorgar la Generalitat el 2019 per conservar viva la tradició, la cultura i les arrels lligades al mar. Passejar pels seus carrers és respirar l’essència marinera i meravellar-te amb les façanes modernistes, la majoria obra de l’arquitecte Ignasi Mas Morell, que encara perduren. Si vols respirar mar, no et perdis el Camí de Ronda entre Sant Pol i Calella.
Sitges (el Garraf)
Amb 300 dies de sol a l’any, 17 platges i un llegat modernista envejable, Sitges és una de les poblacions marítimes de la Costa de Barcelona que s’ha de visitar un cop a la vida. Quan passegis pel seu nucli antic, ple de casetes blanques, és obligatori que passis pel carrer Fonollar, seu del Museu del Cau Ferrat i del conjunt de Maricel, dos dels imprescindibles cultural de la vila, i travessis la seva portalada. La imatge que apareix a l'altra banda és la d’una de les platges més estimades pels locals: la platja de Sant Sebastià. A part de les platges urbanes també et recomanem que t’acostis a algunes de les més verges com la platja de l’Home Mort. Una mica més lluny del centre, no et perdis la platja del Garraf, on encara es conserven 33 casetes de fusta de pescadors, construïdes durant els anys 30, testimoni d’un primer turisme que volia acostar-se a la natura de forma harmònica amb l’entorn. Des de l’abril de 2022 són bé cultural d'interès nacional.
Montseny (el Vallès Oriental)
Com et pots imaginar, el principal atractiu de Montseny poble és el seu entorn natural, però el poble, un gran desconegut, eclipsat per la bellesa del parc natural, és una petita joia amb racons que val la pena conèixer. Al pas del riu Tordera, un dels elements més significatius és l’església de Sant Julià i el seu campanar lleugerament inclinat. Un altre dels elements patrimonials més significatius és l’estela megalítica de més de 2.000 anys que es va trobar al pla de Calma i que s’ha posat en una vitrina al costat d’un mirador que permet admirar la bellesa de l’entorn. Finalment, abans de començar una de les desenes d’excursions que es poden fer des del poble, no et perdis el Museu de les Esquelles, una mostra amb més de mil esquelles que ens parlen d’un passat ramader ja difícil de trobar.
Sant Quintí de Mediona (l’Alt Penedès)
Conegut especialment per les fonts i grutes de les Deus, Sant Quintí de Mediona és una vila mil·lenària, dinàmica i amb una història i tradicions molt arrelades, com el Mata-degolla, que es fa el segon diumenge després de Tots Sants, per commemorar els fets de 1714 quan les tropes borbòniques van arrasar la vila. Si la teva visita no coincideix amb aquest esdeveniment, no et preocupis. La ruta del patrimoni et permetrà descobrir racons amagats plens d'història, com l’abeurador del carrer del Salt, on també hi ha la casa de Joan Amades, o simplement caminar pels carrers porxats medievals i les places del Priorat i de l’Església. Quan ja ho hagis visitat tot, perquè no t’acostes fins al Miravinya La Cadira? És un dels punts de la Ruta Miravinya, amb miradors excepcionals, que ressegueixen diferents punts emblemàtics dels Penedès.
Collbató (el Baix Llobregat)
Porta d’accés al monestir de Montserrat, Collbató ofereix la possibilitat de descobrir què s’amaga sota la famosa muntanya sagrada. Les Coves de Montserrat, també conegudes com a coves del Salnitre, són un dels seus principals atractius i motiu de pes suficient per acostar-s’hi. L'acció de l'aigua de la pluja sobre el conglomerat i el material calcari durant milers d'anys i les múltiples esquerdes generades per diversos moviments orogènics han deixat un paisatge càrstic impressionant. El castell, el nucli medieval i l'antic molí d'oli també són espais d'obligada parada a la vila. Si et ve de gust estirar les cames, pots fer alguna de les rutes que hi ha senyalitzades al municipi. El Camí de la Vinya Nova o la ruta de l’Aigua i la Pedra Seca són assequibles en un parell d’horetes.
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te