7 llocs de patrimoni industrial singular

Una antiga fàbrica tèxtil, un barri sencer ple d’adoberies que va esdevenir el més important d’Europa o l’antic forn d’on van sortir les ceràmiques que encara avui decoren els edificis modernistes més importants de Barcelona. El patrimoni industrial que hi ha a les comarques barcelonines és increïble i singular. Descobreix set espais que no et deixaran indiferent. 

Espai Helamosa (Santa Maria d’Oló, el Moianès)

L’antiga fàbrica tèxtil Hemalosa, ara un espai d’acollida i punt d’informació de l’Ecomuseu del Moianès, és un punt de partida ideal per retrocedir en el temps i endinsar-te en el patrimoni preindustrial del Moianès. Si el visites, et faràs una idea del canvi que va suposar l’establiment de dues fàbriques tèxtils, Borràs i Hemalosa, a un poble cent per cent rural com Santa Maria d’Oló. Una de les peces més interessants d’aquesta fàbrica, que va arribar a tenir 200 telers en funcionament, és el teler suís Saurer. En van portar sis als anys quaranta i, un cop a Oló, en van desmuntar un per copiar-lo i fabricar-ne més directament allà. La fàbrica Hemalosa va arribar a ser tan important pel poble que anomenaven al propietari l’amo d’Oló. De fet, gràcies a ell el telèfon va arribar al poble i el centre recreatiu va tenir una màquina de cine. 

Informació pràctica: S’hi fan visites el segon diumenge de cada mes i es combina amb una visita al poble.

Barri del Rec (Igualada, Anoia)

Sabies que Igualada encara conserva avui el barri industrial més antic d’Europa? És el barri del Rec, una zona de la capital de l’Anoia que conserva desenes d’edificis que van ser adoberies, testimoni d’una indústria que encara perdura. 25 adoberies segueixen en ús avui en dia. Això sí, el procés de confecció és molt més innovador. Et recomanem passejar, concretament, per la Ronda del Rec i el Camí del Rec, on veuràs com el rec es va amagant i sortint. També és molt interessant que visitis algun dels museus que hi ha a la zona per entendre millor la importància d’aquest barri. El Museu de la Pell està dividit en dos edificis. A Cal Boyer, seu principal del museu, s’hi explica el procés d’industrialització de la indústria de la pell, entre altres coses; i Cal Granotes és una antiga adoberia del segle XVIII, on es pot veure el procés manual que es feia amb la pell, com encara es fa a països com el Marroc. Les explicacions són molt didàctiques i un joc de llums t’ajudarà a entendre el procés al peu de la lletra. 

Informació pràctica: El museu obre de dimarts a divendres, de 10 a 14 h, dijous i divendres, de 16 a 18.30 h i els dissabtes i festius d’11 a 14 h. L’horari és el mateix per Cal Granotes, però els caps de setmana i festius obre una hora abans, a les 10 h. Tots dos espais estan tancats el juliol i l’agost.

Roca Humbert (Granollers, Vallès Oriental)

L’antiga fàbrica Roca Umbert es va instal·lar a Granollers l’any 1876 i aviat es va convertir en una de les fàbriques tèxtils més importants de la comarca, sobretot per la qualitat dels seus productes, que es feien íntegrament a la ciutat. Des de la filatura dels teixits fins a la confecció de texans. Avui s’ha reconvertit en la fàbrica de les arts, un espai de creació, on hi ha des d’una biblioteca fins al Centre Audiovisual de Granollers i diversos espais per a artistes. L’única part que es conserva de l’antiga fàbrica i que és visitable és l’espai on es produïa l’energia que la feia funcionar i la distribuïa als diferents espais. La Tèrmica és un espai molt ben mantingut que conserva peces originals de les antigues calderes, generadors i motors que feien funcionar amb vapor i electricitat els telers de Roca Umbert. Una visita, amb diversos audiovisuals et permetrà endinsar-te al nostre passat industrial.

Informació pràctica: actualment només s’hi poden fer visites concertades trucant al 93 861 4941 o enviant un correu a latermica@rocaumbert.cat.

La colònia Viladomiu Nou (Gironella, el Berguedà)

És una de les poques colònies que han ressorgit com a poble. Viladomiu Nou es va crear l’any 1880 per acollir els treballadors de la segona fàbrica de la família Viladomiu i va estar en funcionament fins a l’any 1991, després de la forta crisi del sector tèxtil. Però ara, unes 250 persones, la majoria antics treballadors, encara viuen a Viladomiu i la fàbrica, amb uns nous propietaris i un altre nom, torna està en funcionament. És interessant passejar pels seus carrers i veure els elements que s’han mantingut i els que s’han reformat. Un dels espais que s’ha museïtzat i segueix gairebé intacte és la Torre de l’Amo, un dels edificis imprescindibles a totes les colònies: el lloc on residia el propietari quan venia de visita a la colònia (normalment, la majoria continuaven vivint a Barcelona i només anaven a les colònies de tant en tant i a passar-hi l’estiu). La de Viladomiu Nou no es va començar construir fins a l’any 1900 i és una de les poques que s’ha rehabilitat i convertit en museu.

Informació pràctica: és obert dissabte de 10 a 14 h i diumenge de 16 a 20 h. S’hi fan visites guiades cada 30 minuts.

La Rajoleta (Esplugues de Llobregat, Baix Llobregat)

D’aquesta antiga fàbrica de ceràmica en van sortir les rajoles que avui en dia encara veiem a edificis modernistes tan emblemàtics com el Palau Güell, el Parc Güell, el Palau de la Música o l’Hospital de Sant Pau. L’antiga fàbrica va ser una empresa pionera al país que va tenir una vinculació molt important amb les obres de Gaudí i d’altres arquitectes modernistes. A l’exterior del Museu de Ceràmica La Rajoleta, podràs veure els antics forns de cocció de la ceràmica com els de coll d’ampolla, els més singulars, però també els forns àrabs o de reflex metàl·lic. A l’interior del museu descobriràs tots els detalls de la història de la fàbrica i com va aconseguir produir les rajoles modernistes.

Informació pràctica: el museu de ceràmica La Rajoleta només es pot visitar en una visita guiada. Es fan tots els diumenges a les 11 i a les 13 h. Està tancat el mes d’agost.

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa (Vallès Occidental)

Ubicat en una antiga fàbrica tèxtil, construïda per Lluís Muncunill i Parellada l’any 1907, és un edifici excepcional considerat un dels millors exemples del modernisme industrial català. Val la pena entrar al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa només per veure l’enorme nau d’11.000 metres quadrats coberta amb volta catalana en forma de dents de serra. No et perdis tampoc la part de la fàbrica tèxtil per descobrir els espais originals com les carboneres, les calderes i la màquina de vapor. També et recomanem dedicar una estona a la part de l’exposició que explica el procés de fabricació dels teixits de llana, motor de l’economia de l’època. A banda, també hi trobaràs altres exposicions relacionades amb la ciència i la tècnica, algunes permanents i d’altres temporals. Per visitar-ho tot amb calma, necessitaràs un dia sencer.

Informació pràctica: Del 16 de setembre al 14 de juny, el museu obre de dimarts a divendres de 9 a 18 h, dissabtes de 10 a 14.30 i de 15.30 a 19.30 h i diumenges i festius de 10 a 14.30 h. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre, podràs visitar-los de marts a diumenge i festius de 10 a 14.30 h.

Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú (Garraf)

Les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de la ciutat de Vilanova i la Geltrú i l'espectacular col·lecció de vehicles històrics ja són motius més que suficients per acostar-te al Museu del Ferrocarril. Un escenari patrimonial singular que detalla el coneixement, el gaudi i l’amor pel món del ferrocarril. Una de les parts més interessant és la dels espais exteriors. La rotonda de locomotores originals et deixarà sense paraules, però també hi podràs conèixer la història dels primers vagons de passatgers, l’exposició de locomotores Talgo, i veure de ben a prop la locomotora Mataró, la primera que va circular a l’estat.

Informació pràctica: El museu obre de dimarts a diumenge de 10 a 14:30 h i dissabtes també de 16 a 19.30 h.

*A finals d'octubre Xatic organitza la Setmana del Turisme Industrial. Si ets una ment curiosa, consulta el programa i tria la teva visita! 


Weiterführende Informationen:

Espai Hemalosa
Moianès Turisme
Museu de la Pell
Anoia Turisme
La Tèrmica de Roca Humbert
Visit Granollers
Turisme Vallès
Torre de l’Amo de Viladominu Nou
Visit Gironella
Turisme del Berguedà
Museu de la Rajoleta
Turisme Baix Llobregat
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa
Visita Terrassa
Museu del Ferrocarril
Visit Vilanova

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal