Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
Tres històries de bruixes per explicar la nit de Tots Sants
Tenim Tots Sants a tocar i és una bona ocasió per recuperar històries que ens posin els pèls de punta. Volem donar-li un toc nostrat, així que hem rebuscat entre les millors llegendes sobre bruixeria que tenim a les comarques de Barcelona. A més, veuràs que també es poden convertir en excursions per fer amb la família. Una ruta senderista es gaudeix més si coneixes la mitologia que hi ha darrere.
1. La Bruixa Napa a Prats de Lluçanès
En la primera de totes viatgem a Prats de Lluçanès (Osona). Coneixes la Bruixa Napa? Ens remuntem a algun moment de mitjan segle XVIII, en un moment que comencen a desaparèixer nens que al cap de poc temps apareixen morts. Les acusacions no van trigar a recaure en una anciana de la zona, coneguda per no haver-se casat mai i per la seva baixa alçada, el seu escàs cabell i la seva cara plena d'arrugues.
Aquest aspecte, unit a les sospites dels veïns que deien que mai l'havien vist passar fam, la van convertir en la sospitosa perfecta. Es deia que atreia els nens a casa seva oferint-los llaminadures i allà els matava clavant-los una agulla al cap. En un primer moment, l'anciana es va resistir a l'arrest amenaçant als veïns amb un gran ganivet de carnisser. Al final, la van reduir entrant per la porta de darrere.
Finalment, va ser portada a Barcelona on la van executar. Aquesta llegenda compleix el tòpic que amaga una mica de realitat, ja que està basada en un fet real que van succeir el 8 de gener de 1767. Aquell dia, l'anciana María Pujol va ser penjada de la forca en el mateix Prat de Lluçanès (i no a la capital, com diu la llegenda) acusada de l'assassinat d'una nena per a practicar rituals de bruixeria i la justícia no va tenir en compte els seus evidents problemes mentals.
Avui dia hi ha una ruta senderista dedicada a la llegenda de la Bruixa Napa, es coneix amb aquest nom perquè la bruixa va viure en Cal Nap, una antiga casa al carrer Sant Pere de Prats de Lluçanès. El recorregut comença en aquest punt i ens permet conèixer els voltants d'aquesta localitat osonenca, com el Roc Foradat, el lloc on la llegenda ens diu que la bruixa preparava els seus beuratges.
2. Bruixes i castells al Pedraforca
La segona llegenda ens porta a una de les muntanyes més conegudes de Catalunya: el Pedraforca. Aquí la història ens explica el perquè de la particular forma d'aquest cim. En aquest cas, trobem dues versions del relat. La primera ens diu que, fa uns mil anys, dos grups de bruixes que vivien en la zona s'unien en aquest punt de la serra del Cadi en la nit de Sant Silvestre (cap d'any) per a practicar els seus rituals.
Els veïns estaven molt espantats i la seva única esperança era resar. La llegenda relata que el cel va enviar a l'arcàngel Sant Miquel qui, amb la seva espasa, va partir la muntanya per la meitat. Així les bruixes van perdre el seu lloc de reunió i el Pedraforca es va quedar amb el seu característic cim de dues puntes.
L'altra versió d'aquesta llegenda del Pedraforca parla que els sarraïns van construir un castell a la part alta de la muntanya, entorn de l'any 1000. A més, van recórrer a un pacte amb el Diable qui els va enviar estranyes criatures per a protegir-lo. Com en l'altra versió, els espantats veïns van resar perquè el Cel els enviés ajuda i, de nou, va ser l'arcàngel Sant Miquel qui va acudir amb el seu exèrcit d'àngels.
Aquest exèrcit celestial va destruir el castell fent que la muntanya prengués la forma que podem veure avui dia. I les bruixes? Aquí la llegenda ens diu que acudeixen cada 31 de desembre per a recordar que en aquest lloc va haver-hi una fortalesa encantada.
Segur que amb aquestes dues històries trobaràs més interessant una visita al massís del Pedraforca, encara que serà millor evitar anar en dates pròximes a la nit de Sant Silvestre, tret que no et facin por les bruixes...
3. El palau de les bruixes a Olorda
La tercera llegenda ens transporta fins a la Serra de Collserola, encara que és millor evitar els dies amb boira… ara veureu per què. Coneixes la llegenda del Puig d’Olorda? Les antigues històries ens diuen que una boira apareixia just abans que es desencadenessin unes tempestes tan terribles que acovardien fins als animals més ferotges.
Aquestes tempestes van arrasar els cultius d'un dels pagesos de la zona. Ho van deixar en la ruïna i la seva família va estar a punt de morir de fam. Intrigat pels estranys fenòmens atmosfèrics que tant de mal li havien causat, va començar a investigar i va trobar que l'origen de la boira estava en un gorg on unes bruixes tenien el seu cau. Aquest lloc era un palau consagrat a la màgia negra.
El pagès va demanar ajuda als monjos del monestir de Torre Llimassa (antiga ubicació del convent de la Visitació de Sant Boi), els qui van construir la gran creu del Puig d’Olorda. Amb aquest gran símbol diví, el poder de les bruixes va quedar anul·lat i elles van haver de fugir, impotents en veure que els seus encanteris ja no servien de res.
Avui dia, pots visitar l'àrea de lleure de Santa Creu d’Olorda. Un cop allà, pots realitzar diverses rutes senderistes pel parc natural de Collserola amb la seguretat que (en principi) ja no queden palaus de bruixes.
Esperem que amb aquestes tres històries de bruixes, et vingui la inspiració per explicar un bon conte de por aquest Halloween. I tu, coneixes alguna història per a explicar la Nit de les Ànimes?
A més, per aquestes dates se celebren diferents esdeveniments relacionats amb les bruixes com la Fira de les bruixes de Sant Feliu Sasserra o el Ball de Bruixes de Viladrau.
Plus d'information :
Ajuntament de Prats de Lluçanès Ruta de la Bruixa Napa
Les Bruixes del Pedraforca
Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca
Convent de la Visitació de Sant Boi
Santa Creu d’Olorda
Contenus relatifs
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te