4 celebracions ancestrals del solstici d'hivern

Et ve de gust enriquir les teves festes nadalenques amb les tradicions més atàviques i antigues? Segueix llegint! Et presentem una selecció de celebracions amb arrels paganes que pots gaudir intensament a les comarques de Barcelona. Rituals de foc, nit i arbres que et transporten a èpoques en què encara no existia el cristianisme i els éssers humans veneraven la natura.

1. Baixada de Teies a Gurb

La celebració de rituals de foc durant el solstici d'hivern és present a moltes cultures, també a la catalana: hi ha moltes festes tradicionals on es tracta amb reverència el sol i se li desitja que recuperi la força. Ens agrada especialment la baixada de Teies de Gurb, una manera màgica d'afrontar la nit més llarga de l'any anant a buscar el foc dalt d'un turó i portant-lo, amb l'ajuda de tothom, fins al bell mig del poble. 


2. Festa de la Fia-Faia a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola

Un altre ritual de foc de llarga tradició és la Festa de la Fia-Faia que se celebra a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola durant la Nit de Nadal. La festa consisteix en la crema de centenars de feixos d'herbes seques repartits per tot el poble, mentre els veïns van cantant: "Fia-faia, que nostro Senyor ha nascut a la paia". Quan les torxes acaben de calcinar-se, es fa una foguera amb les restes al mig de la plaça i qui vol hi salta per sobre. La celebració és tan rica en simbolismes que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
 

3. Festa del Pi a Centelles

La Festa del Pi de Centelles és una altra de les activitats ancestrals amb què es ret culte als arbres en dates nadalenques. Consisteix en sortir al bosc a buscar el pi més bonic de la zona, tallar-lo a cops de destral i portar-lo, dret i damunt d'un carro de bous, a la porta de l'església de Santa Coloma. Després, el pi és entrat fins a l'altar major, on és penjat cap per avall amb ramells de pomes i neules lligats a la brancada. El tronc presideix el culte fins a Reis, quan les seves branques són repartides entre els feligresos com a amulets de la bona sort.
 

4. Home dels Nassos a Barcelona

El dia 31 de desembre, els nens i nenes de la ciutat de Barcelona tenen una missió molt especial: han de buscar un home amb tants nassos com dies té l'any! Com a pistes, us podem dir que té el cap molt gros, i dues cares: una de vell per representar l'any que s'acaba i una altra de bebè per representar l'any que comença. A més, l'acompanya una cercavila de músics i és qui dóna el tret de sortida a la cursa de Sant Silvestre. Podreu trobar-lo?


Més informació:

Baixada de Teies a Gurb
Festa de la Fia-Faia a Bagà
Festa de la Fia-Faia a Sant Julià de Cerdanyola
Festa del Pi a Centelles
Home dels Nassos a Barcelona

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal