6 àpats comunitaris de Carnaval

El Carnaval és molt més que disfresses, desfilades amb carrosses, pregons satírics i balls tradicionals. La golafreria i un punt d'embriaguesa caracteritzen aquesta festa, i no en falten les ocasions per treure el ventre de pena entre Dijous Llarder i Dimecres de Cendra. En colla, això sí, que el "Rei dels Poca-soltes" detesta la solitud... Vols conèixer alguns dels més contundents àpats comunitaris de Carnestoltes?

1. Festa del Porc a Vic

Antigament, el Carnaval era l'última oportunitat per menjar porc abans de que comencés el dejuni de la Quaresma, i avui en dia són molts els pobles i ciutats que recorden aquesta tradició amb pantagruèlics sopars a base de llom, embotits i botifarres. En trobaràs a Vilafranca, Torelló i Sallent, però no et perdis per res del món el que Osona Cuina organitza Dijous Llarder a Vic. A la capital d'Osona saben molt bé com retre homenatge a l'animal del qual tot s'aprofita, i rosteixen porcs oberts en canal al bell mig de la Plaça Major. Una delícia cuinada a foc lent!

 

2. Xatonada i Merengada a Vilanova i la Geltrú

Si a Vic donen la benvinguda al Rei Carnestoltes amb un fart de llom, botifarra d'ou i coca de llardons, a Vilanova i la Geltrú és costum celebrar Dijous Llarder amb àpats comunitaris de menú inalterable: xató de primer, truita de segon i merenga de postres. Però, atenció, que aquest dolç de clares d'ou muntades té moltes possibilitats d'acabar empastifant-te la cara, ja que és la munició que s'utilitza durant les batalles festives tan típiques del Carnaval vilanoví. Si hi vas amb nens, no et perdis la merengada de la tarda a la Plaça del Mercat. I a mitjanit apropa't a la Plaça de les Cols: t'espera una guerra divertidíssima apta només per a atrevits!

3. Festa de l'Arròs a Sant Fruitós de Bages

Els dinars col·lectius a base d'arròs són típics de molts pobles el Diumenge de Carnaval, una pràctica que prové dels àpats que s'oferien antigament als pobres perquè poguessin afrontar millor els rigors de la Quaresma. En l'actualitat, el caràcter religiós s'ha perdut una mica, però es manté intacte el desig de passar-ho bé amb veïns i forasters: no oblidem que el Carnaval és temps d'alegria! La Festa de l'Arròs de Sant Fruitós de Bages és una d'aquestes celebracions lúdico-gastronòmiques que no pots deixar de conèixer: amb una història centenària, ha estat declarada d'Interès Turístic Nacional per la Generalitat de Catalunya.

4. Festa de l'Escudella a Castellterçol

Un dels actes més populars de Dimarts de Carnaval són les escudelles populars que es preparen a molts pobles. És el cas de Gallifa, Sant Feliu de Codines i Arenys de Mar, on no és estrany trobar turistes completament embadalits amb l'espectacle que ofereixen les olles enormes bullint a les places. A Castellterçol s'organitza una de les festes de l'escudella més multitudinàries, amb milers de persones desitjoses de gaudir d'un brou elaborat amb recepta pròpia. 

5. Sardinada popular a Arenys de Mar

L'àpat comunitari característic de Dimecres de Cendra és, sens dubte, la sardinada. Principalment per sopar, aprofitant les brases que han quedat després de cremar el ninot del Carnestoltes, i sempre havent sentit el testament del "Rei dels Poca-soltes". A Arenys de Mar preparen una de les graellades de sardines més populars, però en realitat és un costum ben arrelat a totes les comarques.

6.Festa de les Torrades al Pla del Penedès

Les torrades amb arengades són les estrelles de l'esmorzar de Diumenge de Carnaval al Pla del Penedès, un bonic poble entre vinyes. La festa comença ben d'hora amb la música dels grallers i l'encesa d'una gran foguera que servirà, quan hi hagi brases, per escalfar el pa de pagès i escalivar les sardines amb salmorra. Un àpat senzill i saborós que, tanmateix, s'ha de preparar com mana la tradició, és a dir, punxant els aliments a l'extrem d'una canya, i amb un amic a l'altre costat del foc que ens avisi si se'ns crema la torrada. Per animar la celebració, els porrons de vi mai hi falten!


Més informació:

Carnaval de Vic
Carnaval de Vilanova i la Geltrú
Carnaval de Sant Fruitós de Bages
Carnaval de Castellterçol
Carnaval d'Arenys de Mar

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal