Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+


Excursions per quan fa fred

Ara que el fred ja ha arribat, pot ser que tinguis ganes de quedar-te a casa sota una bona manta, però, en realitat, hi ha moltes excursions que pots fer fins i tot en els dies que més baixen les temperatures. Vora el mar o a la muntanya, les comarques de Barcelona estan plenes de racons on quasi sempre toca el sol i pots gaudir de l’entorn a una temperatura agradable! Tens ganes de descobrir-los?

 1. Els voluntaris del Parc: una volta per Collserola

La serra de Collserola, sempre a l'aguait de la ciutat, és un lloc ideal per sortir a passejar, fins i tot en els dies de fred, ja que sempre manté unes bones temperatures. Aquest, és un itinerari circular creat amb motiu de la celebració dels 10 anys del projecte Voluntaris de Collserola, en el qual podràs descobrir alguns dels racons més emblemàtics d'aquesta bonica muntanya!

L'itinerari comença al Centre d'Informació del Parc, on et resoldran tots els dubtes que tinguis i t'aconsellaran sobre la ruta, que té gairebé 5 quilòmetres i pots fer tranquil·lament en menys de dues hores.

Pel camí, pujaràs el turó d'en Ferrer i el turó dels Mussols, després dels quals enfilaràs cap a la part alta del torrent de la Budellera i l'inici de la riera de Vallvidrera. Sense arribar a la carena, que sempre podria ser ventada, creuaràs cap a l'altre vessant de la muntanya, on tindràs una espectacular panoràmica de Barcelona.

Finalment, passaràs per la font d'en Canet i després d'una visita opcional (i molt recomanada) a la font de la Budellera, baixaràs cap al fondal fins arribar a Santa Maria de Vallvidrera, un església documentada des del segle X, on es va originar el primer nucli d'aquesta població. Des d'aquí, només et quedarà un tram final abans d'arribar de nou al punt d'inici.

2. Camí de ronda de Sitges a Vilanova i la Geltrú 

Sabies que, antigament, els camins de ronda eren recorreguts per guàrdies i contrabandistes? Uns feien la ronda vigilant que cap nau desembarqués d’amagat sense pagar els impostos de duana, els altres els utilitzaven per introduir mercaderia d’estraperlo. Si vols descobrir un d’aquests camins marítims, cal que vagis a les costes del Garraf, plenes de roques escarpades i cales espectaculars. 

Es tracta d’un indret ideal per visitar fins i tot en els dies més freds, ja que el sol i l’acció reguladora del mar et donaran el caliu necessari per gaudir d’un dia esplèndid. Per conèixer aquest tram de costa tan espectacular, et recomanem que facis la Ruta de les Cales del Garraf, que és el tram del camí de ronda que va de Sitges a Vilanova i la Geltrú

És un itinerari que segueix part del GR-92 a través de bells paisatges marins que combinen puntes, penya-segats, petits caps i cales tranquil·les i aïllades. En el trajecte, molt senzill i amb poc desnivell, passaràs per indrets icònics com ara una de les primeres platges nudistes del món, la Cala de l’Home Mort, miradors espectaculars com la punta de les Coves o la Punta Grossa i edificacions històriques com, per exemple, el Xalet de la Sal i l’Ermita i el Far de Sant Cristòfol. 

Un cop hagis arribat a Vilanova, pots completar el dia fent un tomb pel passeig marítim, el poblat ibèric de l’Adarró o el Parc de Ribes Roges, i també pots fer una visita al Museu de la Mar de Vilanova i la Geltrú i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, on trobaràs tota mena d’andròmines recollides del fons del mar! 

3. Meridià verd: de la Roca del Vallès a la platja d’Ocata 

L'any 1799, el meridià de París va servir de base per a definir la longitud del metre i, en conseqüència, el Sistema Mètric Decimal. Recentment, s’ha rememorat aquest fet històric creant el Meridià Verd, una ruta que va des de les platges de Dunkerque, al nord de França, fins a la platja d’Ocata, al Masnou. Si bé el segment d’aquest itinerari que transcorre per Catalunya és força més llarg, et recomanem fer el darrer tram, de la Roca del Vallès al Masnou, adequat pels dies més freds. 

Es tracta d’un recorregut de 18 quilòmetres i 600 metres de desnivell, que requereix una certa preparació prèvia, i que també pots fer en bicicleta o a peu. Sortint de la Roca, creuaràs transversalment, de nord a sud, el Parc de la Serralada del Litoral tot seguint les fletxes direccionals de color verd pintades, impreses en un adhesiu o estampades sobre una placa enganxada en suports de material reciclat. 

Pel camí, que transcorre per pistes amables on el sol del migdia escalfa tot l’any, passaràs per indrets com ara el Centre d'Informació de la Creu de Can Boquet, el Coll de Gallemí, on la vista s’obre fins al mar, el Dolmen de Can Planes i l’Ermita de Sant Mateu, envoltada de camps i vinyes, i amb una capelleta romànica documentada des de final del segle X. Finalment, a l’arribada, podràs gaudir de la brisa marina i aprofitar per fer un bon àpat en algun dels fantàstics restaurants de les platges del Masnou! 

4. Camins del Bisbe i Abat Oliba: de Vilanova de Sau a Casserres

Els Camins del Bisbe i Abat Oliba és una ruta d’art romànic que uneix el Bages, Osona i el Ripollès seguint les petjades de l’abat Oliba. Els 9,25 quilòmetres que uneixen Casserres i Vilanova de Sau, amb 490 metres de desnivell, conformen un tram de gran bellesa, ideal per recórrer en les jornades d’hivern.  

Es tracta d’una etapa protagonitzada pels grans cingles del Collsacabra, que no deixaran d'impressionar-te en cap moment mentre voreges els grans meandres que fa el Ter al barrejar-se amb el Pantà de Sau. Malgrat això, el protagonista principal d’aquest tram serà el monestir benedictí de Sant Pere de Casserres, l’únic d’aquest ordre que trobaràs a Osona,  on podràs visitar una exposició de caràcter permanent on s’interpreta la vida dels monjos de l'època.

El recorregut transcorre per camins antics que desprenen un sentiment de territori, de cultura i de permanència i, tot i que la ruta es pot fer en els dos sentits, et recomanem iniciar-la a Vilanova de Sau, així podràs veure el Monestir a l'arribada i culminar la ruta amb la visita i les vistes més espectaculars del riu!

5. Ruta de les fonts i els forns a Olèrdola

El Castell d'Olèrdola, situat dins del Parc Comarcal d'Olèrdola, consta de tot un seguit de vestigis i construccions que permeten seguir la història penedesenca des de l'edat del bronze fins a l'alta edat mitjana. Aquesta, és una ruta ideal per conèixer aquest entorn tan especial, on natura i història creen una combinació màgica.

L'itinerari parteix de l'aparcament del mateix Castell, que pots visitar abans de sortir o, encara millor, un cop hagis acabat la jornada. Des d'aquí, recorreràs 6,6 quilòmetres per un terreny tranquil i molt agradable, on es combina el paisatge de bosc amb petits cingles i terreny més obert.

A l'inici, baixaràs cap al Fondo de la Seguera, on la vegetació és abundant. Després, veuràs dues esglésies i un mil·liari romà (és una columna cilíndrica amb inscripcions que si situava vora els camins per indicar una distància de mil passes). A més, també podràs visitar quatre barraques de pedra seca, els forns de calç de Can Castellví, i algunes fonts com les de Fontanilles, de l’Ametlló i de l’Alba.

Finalment, al llarg del recorregut també trobaràs alguns excel·lents miradors al Penedès i al Garraf. En definitiva, aquesta és una ruta molt especial, carregada d'elements únics que val la pena visitar, ja que poques vegades els podràs trobar concentrats en un itinerari tan assequible!


Més informació:

Itinerari dels voluntaris del Parc
Centre d'Informació del Parc
Santa Maria de Vallvidrera
La Ruta de les Cales del Garraf
Poblat ibèric de l’Adarró
Espai Far Vilanova i la Geltrú
De la Roca al Masnou pel Meridià Verd
Parc de la Serralada del Litoral
Centre d'Informació de la Creu de Can Boquet
Els Camins del Bisbe i Abat Oliba
De Casserres a Vilanova de Sau
Sant Pere de Casserres
Parc Comarcal d'Olèrdola
Ruta de les fonts i els forns
Castell d’Olèrdola
Forns de calç de Can Castellví

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal