Més que una casa

A recer del ritme trepidant dels municipis propers i després de recórrer un camí de pins i sorra, la Casa Gomis, al Prat de Llobregat, t’espera per sorprendre’t amb la seva arquitectura racionalista i el seu diàleg constant amb el paisatge litoral.

És difícil intuir que ben a prop de l’Aeroport del Prat i, per tant, a tocar del brogit de les grans ciutats que l’envolten hi pugui haver una construcció com la Casa Gomis, ubicada al cor de la Ricarda, un espai natural protegit al delta del Llobregat. Amagada com un tresor, la casa es mimetitza subtilment amb el paisatge, ho fa amb la seva coberta ondulada, que recorda la copa dels pins de l’extens jardí on s’emplaça o les onades d’un mar que és més a prop del que imagines, i ho fa també amb els tancaments translúcids de l’edifici que desdibuixen constantment els límits de l’interior i exterior de la casa.

Els orígens de l’edifici es remunten a finals dels anys quaranta, quan l’arquitecte Antoni Bonet Castellana rep l’encàrrec de construir una casa per a la família Gomis-Bertrand. L’exili a l’Argentina de l’arquitecte va fer que el procés de construcció avancés segons el ritme epistolar que mantenien les dues parts. Així, l’edifici es va projectar i construir entre el 1949 i 1963, un ritme pausat que va permetre pensar cada detall de la casa, des del color del paviment per diferenciar els usos de cada espai fins a les proporcions que havien de respectar els mobles per harmonitzar amb la casa.

La passió musical dels primers propietaris, Ricardo Gomis i Inés Bertrand, va condicionar també la conceptualització de l’espai i va convertir-lo en punt de trobada de l’avantguarda cultural dels anys seixanta. Joan Miró o Antoni Tàpies van ser alguns dels seus il·lustres visitants. Si ara ets tu qui vol visitar la casa, les filles Gomis Bertrand, actuals propietàries de l’espai, t’oferiran tot tipus de detalls i curiositats en una visita exhaustiva organitzada per la Porta del delta.

Coneguda també com la Casa de Vidre i referenciada a la Xarxa de Cases Icòniques, ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per ser un dels principals exponents d’arquitectura racionalista de Catalunya i obra cabdal de l’arquitectura moderna. Ja sigui per l’interès arquitectònic, pel seu entorn idíl·lic o per fer una escapada al Prat, anota la Casa Gomis a la teva llista de visites per fer. 

  • Per visitar la Casa Gomis, cal inscriure’s prèviament. A banda de fer una visita guiada a la casa, també podràs tastar la gastronomia local en un aperitiu o un dinar. Tu tries!

 


Més informació:

Casa Gomis
Espais Naturals del delta del Llobregat
Porta del delta, informació turística del Prat de Llobregat
Turisme del Baix Llobregat
Xarxa de Cases Icòniques

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal