Pirates a les costes de Barcelona!

Abans que Disney fes popular a Jack Sparrow i la saga Pirates del Carib, les costes de tota Catalunya van conèixer els assalts d'aquests lladres de la mar. Les pel·lícules, les sèries i les novel·les ens els han presentat com a personatges romàntics, però podien ser criminals molt cruels. Amb tot, la seva història mereix ser descoberta i moltes poblacions de comarques com el Garraf o el Maresme mantenen viu el seu record com una via per a descobrir el seu patrimoni històric.

Les costes catalanes van patir saquejos durant segles per pirates i corsaris de tots els racons del Mediterrani. Les cròniques ens parlen d'atacs ja en l'edat mitjana protagonitzats per filibusters provinents de llocs tan dispars com Mallorca o Gènova. En les pel·lícules, aquests aguerrits bandolers de la mar solen atacar llocs com Jamaica o altres ports del Carib. Però, sabies que llocs com Castelldefels van patir aquestes incursions?

Precisament a Castelldefels podem trobar un testimoniatge de primera mà sobre aquestes incursions pirates. Al castell d'aquesta localitat trobem l'exposició Piratia. Es tracta d'una exposició immersiva, una experiència audiovisual pensada per a tota la família i amb activitats interactives que encantaran als més petits. Una bona manera de conèixer la història d'aquest fenomen en el Mediterrani a través de jocs i altres propostes lúdiques.

Piratia et proposa pujar a un vaixell pirata i descobrir com era un trajecte en una d'aquestes naus. A través de les seves activitats també es pot conèixer com els habitants de Castelldefels de l'època s'intentaven defensar d'aquestes incursions.

L'elecció del castell de Castelldefels per a aquesta exposició no és casual. La història de la fortalesa està vinculada a la pirateria. En època medieval ja era un baluard enfront d'aquests atacs, però la Guerra Civil Catalana (1462-1472) va fer malbé les seves muralles. Quan va tornar un període d'intensa activitat dels corsaris barbarescos en 1550, els veïns de la localitat del Baix Llobregat van demanar reconstruir aquestes fortificacions.

Com eren aquests atacs? Els pirates s'acostaven de nit a la costa per a dificultar que els detectessin. Podien atacar immediatament, o esperar a l'arribada o sortida d'un vaixell amb una càrrega valuosa. Podien fer més d'un assalt al llarg de diversos dies. Llavors, el que feien era amagar-se en cales poc vigilades. En una incursió, buscaven capturar esclaus —principalment nois i noies joves— i també podien robar qualsevol objecte luxós que trobessin: or, joies, teles de qualitat…

Has estat a la platja de la Fragata a Sitges? Saps per què es diu així? En 1700, seguien els atacs dels corsaris del nord d'Àfrica i aquesta població del Garraf va demanar permís per a construir la seva pròpia fragata, que s'ocultava en aquesta platja per a sorprendre els vaixells que s'acostessin amb intencions poc amistoses.

Per descomptat, parlar de pirateria i poblacions de costa implicar referir-se a festes com la dels pirates de Premià de Mar. Se celebra al començament de juliol com a part de les celebracions patronals de la localitat a principis del mes de juliol. Es reconstrueix un assalt a la població per part de pirates barbarescos que desembarquen a la platja de Bellamar, mentre que un grup de trabucaires tracten de repel·lir-los. Es va establir en 1996 i ja s'ha convertit en tot un clàssic de l'estiu.

Curiosament, no hi ha registres històrics de grans incursions pirates a Premià de Mar. Però moltes altres poblacions costaneres han pres exemple i organitzen festes similars. Per exemple, tenim la de Cubelles —també a principis de juliol—. També recorden aquest passat amb una festa pirata estiuenca. Aquí hi ha moltes cròniques sobre atacs pirates ja a l'edat mitjana. Per exemple, la reina i comtessa de Barcelona, Violant de Bar, en 1406 va exigir que es completessin les fortificacions en aquesta població.

Altres llocs com Pineda de Mar també recorden el seu passat vinculat a les incursions pirates. En la ruta de la Terra a la Mar que pot fer-se per a conèixer vuit segles d'història de la localitat, hi ha referències a la figura de Dragut, un corsari de Barbaria, lloctinent del cèlebre Barba-rossa. Va atacar aquesta població en 1545 amb 11 galeres i va incendiar la població.

El folklore català ha quedat molt marcat per aquests anys d'incursions pirates. Si vas a qualsevol celebració en una població costanera on tinguin gegants és molt probable que tinguin algun amb la imatge d'un d'aquests personatges. Per exemple, trobem a Garrofa a Mataró, Omar i Ester a Premià de Mar, Pineda també té un dedicat a Dragut, Sitges té a Barba-blanca i Taruk; i a Vilanova i la Geltrú està el Gegant de la Porra.

A més, els pirates també van influir en els topònims de les costes d'aquestes comarques. Quan dues poblacions tenen un nom pràcticament igual, però que només es diferencia per la designació de Dalt o de Munt i de Baix o de Mar, això vol dir que la població es va traslladar terra endins i així evitaven les incursions.

Segur que t'ha encuriosit per conèixer millor aquesta part del passat de les poblacions de la costa de les comarques de Barcelona. Quina millor aventura per a l'estiu que seguir les petjades d'un pirata? Igual acabes trobant un tresor…


Més informació:

Exposició Piratia
Festa dels pirates a Premià de Mar
Festa pirata a Cubelles
Ruta de la Terra al Mar a Pineda de Mar

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal