Guia per superar amb èxit les vacances de Nadal en família

Amb les escoles tancades per les vacances de Nadal, són molts els que busquen idees divertides per fer amb els nens. Activitats que vagin més enllà de pantalles grans i petites, i que siguin del grat de tothom. Us sembla impossible? Continueu llegint! Us presentem una selecció de propostes culturals, esportives i recreatives per gaudir-ne en família durant aquests dies de retrobaments.

1. Un munt de museus

Des de l'últim dia d’escola fins a Reis, als museus de les comarques de Barcelona es multipliquen les exposicions, tallers i espectacles per a famílies amb nens. Al Museu de la Tècnica de Manresa podeu aprendre a fer diferents manualitats nadalenques. A Barcelona, el MNAC també ha preparat un cicle especial per a famílies. La Sala Oval es convertirà en un espai de joc perquè els més petits treguin l’artista que tenen dins. Podreu ballar a la discoteca silenciosa, convertir-vos en un personatge d'un quadre o explorar l’escultura sostenible. Sense sortir de la ciutat comtal, La Pedrera també ofereix sessions familiars al voltant del Tió, Christmas corners o un taller per fer postals de Nadal.

Tot i que no són de temàtica nadalenca, aquests dies són un bon moment per visitar les exposicions permanents dels museus de les comarques de Barcelona. Hi ha grans museus, de visita obligada on potser encara no heu anat: la rereació de la mina neardental del Parc Arqueològic de les mines de Gavà, el Museu Molí Paperer de Capellades, el Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa o a partir del 27 de desembre, la nova exposició interactiva del Museu del Ferrocarril. Si no en tens prou, a la Xarxa de Museus Locals trobaràs més de seixanta opcions.

2. Pistes de gel

Patinar sobre gel a l’hivern és un petit plaer que divertirà a grans i petits de la família. Ho podeu fer fins a diverses poblacions: Manlleu, Vilafranca, Manresa, Sant Fruitós del Bages, Sant Feliu del Llobregat... són instal·lacions efímeres on s’ha reduït al màxim el consum d’aigua i energia. Consulta els horaris, prepara guants i mitjons gruixuts i gaudeix de l’hivern lliscant sobre gel.

3. Pastorets i pessebres vivents

Ensenyar als més petits les tradicions més nostrades és contribuir a fer viure la cultura i que aprenguin a estimar-la i compartir-la. A molts pobles i ciutats trobaràs representacions populars dels Pastorets o pessebres vivents. Aquí et recomanem alguns: El Pessebre Vivent del Bages que es fa a Les Torres de Fals, el de Corbera, el més antic de Catalunya i el de Món Sant Benet que és l’únic d’Europa que es representa a dins d’un monestir. Si vols anar als Pastorets, pots fer-ho a Mataró o Calaf

4. Llums de Nadal

El hit dels últims anys és visitar exposicions lumíniques. Catalunya en miniatura complementa l’oferta habitual amb Lumagica, un recorregut interactiu il·luminat. El Bosc Encantat de Nadal, a Gavà és una bona opció si no vols pagar entrada tot i que potser hauràs de fer una mica de cua.  

5. Parcs lúdics de Nadal

Una altra idea és visitar els parcs i salons lúdics. Al Baix Llobregat us agradarà la Fira Infantil de Cornellà, un clàssic on podreu fer tallers de materials reciclats, pujar-vos-en a atraccions i practicar esports d'equip amb entretinguts campionats oberts a tothom. A Manlleu, trobareu el Badanadal amb un ampli programa d'activitats per a totes les edats. A Mataró també instal·len un petit parc d’atraccions familiar perquè els més petits visquin la màgia de Nadal. Sabadell i Terrassa també ofereixen una àmplia oferta d’activitats familiars al centre de la ciutat.

6. Escapa’t a la natura

Si els nervis per l’arribada dels Reis són insostenible, possiblement, la millor idea sigui respirar aire pur i camp per córrer. Per sort, a les comarques de Barcelona tenim una àmplia oferta per gaudir de la natura. Si com a progenitors al límit o avis, tiets i cangurs voluntariosos us trobeu en aquesta tessitura apunteu aquestes apostes segures: La Muntanya de Sal de Cardona, les Coves del Toll i les Coves de Montserrat.

Si us agrada caminar, una passejada pels Espais Naturals del Delta del Llobregat, una excursió al Montseny on pots arribar en transport públic o fer la Via Verda de Cal Rosal a Pedret en bicicleta són només algunes de les idees que trobareu a la secció de rutes del web de Barcelona és molt més.

7. La carta als Reis d'Orient

Pels volts de l'Any Nou, hauríeu d'anar a portar la carta als patges dels Reis Mags. Els trobareu repartits per molts pobles i ciutats, però si us ve de gust conèixer en persona els més famosos emissaris reials, us podeu apropar a Igualada, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. Allà us esperen el patge Faruk, el patge Xiu-Xiu, el patge Eliseu, ben disposats a rebre les missives destinades a Ses Majestats. 

Si vols més plans, consulta tots els que pots fer a la pàgina de Nadal de Barcelona és molt més! 


Més informació:

Museu de la Tècnica de Manresa
Parc Arqueològic de les mines de Gavà
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
Fira Infantil de Cornellà
Nadal a Sabadell
Museu Molí Paperer de Capellades
Museu del Ferrocarril
Xarxa de Museus Locals
Parc Badanadal a Manlleu
Festa dels Reis d'Igualada
Nadal a Terrassa
Nadal a Vilanova i la Geltrú
El Mag Maginet i els Reis a Cornellà de Llobregat

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal