Plans de turisme sostenible al Vallès Oriental

És fàcil parlar de sostenibilitat, però a vegades costa més portar-la a la pràctica. A l'hora de pensar en els plans pel cap de setmana o en una escapada més llarga pot ser que no sàpigues per on començar a buscar, per això avui t'oferim algunes de les millors propostes per practicar un turisme responsable al Vallès Oriental.

Com ho sabem? Totes tenen el Certificat Biosphere, un compromís alineat amb els famosos ODS, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Aquest certificat garanteix que els llocs que visitaràs respecten el medi ambient i cuiden l'entorn pel futur. Si tu també vols ser sostenible, continua llegint perquè cap d'aquests plans et deixarà indiferent.

Fer turisme es pot entendre com un cúmul de visites i aventures concatenades de forma accelerada, però hi ha altres maneres d'aprofitar el temps lliure, amb consciència, posant el focus en el teu benestar, fent atenció al que veus, barrejant-te amb les comunitats locals i centrant-te en tu per sobre dels likes de les xarxes socials. Les propostes sostenibles que venen a continuació, només algunes de l'àmplia oferta que trobaràs al Vallès Oriental, són projectes fets amb cura, cuidant els detalls perquè gaudeixis amb els cinc sentits. Prepara’ls que comencem.

El Centre de Visitants de La Garriga és un bon punt de partida. Des d'allà surten gran quantitat de rutes per la natura ideals per fer a peu o en bicicleta. Si optes per aquesta segona opció només et queda cordar-te el casc i començar a pedalar, veuràs que no et serà difícil arribar al Figaró-Montmany, una de les portes d'entrada al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. A més de la pista, que té el trànsit motoritzat restringit, també hi ha diversos senders que ofereixen caminades aptes per a principiants com la Ruta dels Arbres o la Ruta de la Riera de Vallcàrquera.

Abans o després de la ruta una bona opció és destinar una estona a passejar per La Garriga, per veure les cases modernistes de l'Illa Raspall i, si és dissabte, aprofitar el mercat per fer la compra setmanal amb els productes ecològics i de temporada de les paradetes de la plaça.

Després de fer esport sempre ve de gust un bon dinar saludable. D'això en saben a El Molí de la Torre de Bigues i Riells del Fai, un antic molí d'oli reconvertit en un petit hotel restaurant amb molt encant. Aquí tot està pensat en el confort i la sostenibilitat i és que el seu propietari, el Carles, enginyer de professió, no ha deixat res a l'atzar i ha restaurat l'edifici amb eficiència energètica i preservant tots els elements antics. La cuina del restaurant també està molt cuidada i cada mes trobaràs un nou menú degustació amb productes de km 0 de temporada per llepar-se’n els dits!

Per aprofundir en el món de l'oli, et recomanem que visitis la Masia Can Viver, una de les masies històriques més emblemàtiques de l'antiga parròquia rural de Sant Mateu de Montbui. Des del segle XII la família Viver, generació rere generació, ha viscut dels seus camps i tenen un oli reconegut a escala internacional. A banda dels tastos d'oli, preparats amb minuciositat i exquisidesa t'obren les portes de casa seva per oferir-te una experiència que combina cultura, així com història amb gastronomia. Ves-hi amb temps, una de les millors parts és escoltar les històries de la família mentre descobreixes tots els secrets de la casa.

Et pot passar que t'agradi tant la zona que decideixis quedar-te a passar la nit. Tens al cap la típica masia catalana? Doncs això trobaràs quan arribis a Can Burguès, un lloc ple d'encant rodejat de jardins i camps d'avellaners on es respira una atmosfera de pau i tranquil·litat. Can Burguès és tradició pura i des del segle XIII ha anat passant de pares a fills fins als nostres dies vivint de la terra i cuidant-la per a les generacions futures.

A més de l'agroturisme i els camps, de producció 100% ecològica, t'encantarà visitar la petita granja amb gallines, conills i un porc que faran les delícies dels més petits... i marxaràs a casa amb el cistell ben ple perquè, a banda de poder comprar els ous que tu mateix has recollit del galliner, no et podràs resistir a les avellanes amb xocolata que trobaràs a l'agrobotiga.

Per últim, per arrodonir el cap de setmana i gaudir d'unes bones vistes de la comarca et convé pujar el cim del Puiggraciós, un lloc per seure, respirar i, envoltat pels Cingles de Bertí, repassar amb calma tot el que t'emportes a casa. Tornaràs amb les piles recarregades i una sensació de benestar que compartida és encara millor. 

Consulta tots els plans de turisme sostenible del Vallès Oriental distingits amb la Certificació Biosphere i practica el turisme responsable.


Més informació:

Vallès Oriental
Ajuntament El Figaró
Turisme La Garriga
Molí de la Torre
Masia Can Viver
Can Burgués
Turisme Sostenible
Certificat Biosphere

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal