Ruta per Manresa envoltats d’aigua

Al cor de Catalunya, la ciutat de Manresa és un destí per als amants de l’art, la cultura i la història, però també ho és per als amants de la natura. A la mateixa ciutat i als afores, hi ha espais naturals de gran bellesa on l’aigua és la protagonista.

El parc del Cardener, la riera de Rajadell, la conca del Llobregat, el parc ambiental de Bufalvent, el regadiu de Viladordis, el parc de l’Agulla, el regadiu del Poal, la riera de Guardiola i la serra de Montlleó. Són els 9 espais que formen part de l’anella verda de Manresa, un conjunt de paratges lliures al voltant de la capital del Bages on es poden dur a terme diferents activitats de lleure, esportives o culturals.

En la majoria, l’aigua hi té una presència destacada en forma de riu, riera, torrent o canal. A la riera de Rajadell, per exemple, hi ha recorreguts senyalitzats que permeten conèixer a fons els últims deu quilòmetres de la riera abans de desembocar al riu Cardener, a can Poc Oli, a través de valls plenes de vegetació.

L’aigua és el camí

El Parc de la Sèquia és una institució que gestiona els espais i equipaments vinculats a la Sèquia de Manresa, una obra mestra de l’enginyeria medieval que servia per portar aigua a la ciutat. Dins del paraigua del parc, hi ha el camí de la Sèquia, el parc de l’Agulla, el Centre de l’Aigua, la Casa de la Culla i el Museu de la Tècnica, llocs on es divulga la importància de l’aigua per al desenvolupament humà.

Es pot començar pel camí de la Sèquia, un traçat senyalitzat de 26 quilòmetres que ressegueix el canal de la Sèquia fins que desemboca al parc de l’Agulla, una zona amb més de sis-cents arbres presidida per un estany artificial que va entrar en funcionament l’any 1974 per abastir d’aigua a Manresa i altres poblacions del voltant. Amb vistes a Montserrat, és la gran àrea d’esbarjo dels manresans.

A prop hi ha el Centre de l’Aigua, amb una zona expositiva, una zona experimental i una zona d’estudi oberta a tothom qui vulgui saber-ho tot sobre l’aigua i la seva importància. A Manresa també es pot visitar la Casa de la Culla, una masia mil·lenària on s’explica la importància de l’aigua per al regatge dels camps i on es fan tallers d’educació ambiental, i el Museu de la Tècnica, situat als Dipòsits vells, on s’emmagatzemava l’aigua de la ciutat al segle XIX.      

Ho sabies?

De la resclosa al parc de l’Agulla 

La Sèquia de Manresa és el canal que porta l’aigua del Llobregat a Manresa. A banda de ser una obra d’enginyeria medieval molt destacable i de portar aigua als municipis, també té una altra funció: rebre les visites dels que busquen un racó tranquil per fer una passejada. Hi ha diversos punts des d’on iniciar una caminada o una pedalada per la sèquia: la resclosa, al peu del castell de Balsareny, l’ermita de Santa Magdalena de Bell-lloc, la de Santa Anna o el parc de l’Agulla, a Manresa.


Més informació:

Anella Verda de Manresa
Parc de la Sèquia
Museu de la Tècnica

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal