Sabors tradicionals de Nadal

Nadal és una celebració que a les comarques de Barcelona es viu en família i al voltant d'una taula plena de plats tradicionals. En un territori amb tanta diversitat de productes de qualitat, no deixa de sorprendre que el consens sobre el menú d'aquestes festes sigui tan gran. Els caldos contundents, la cuina de l'aviram, les amanides amb verdures de temporada i les torronades no hi poden faltar. Vols saber què s'acostuma a menjar en aquestes dates tan especials? 

Sopar de la Nit de Nadal. A Catalunya, el sopar de la vigília de Nadal és, tradicionalment, molt moderat. Una sopa de pollastre o de peix és el preàmbul perfecte a les tapes fredes que vénen després. És moment de degustar els embotits d'Osona, els formatges de muntanya i el paté de La Llacuna, les anxoves i el marisc bullit. Acompanyat de grans llesques de pa de pagès torrades al forn, allioli de codony i olives del país, no hi ha àpat més senzill de preparar. Ni més gustós.  

Dinar de Nadal. L'infant ja ha nascut i és temps de festa gran! De primer, escudella amb galets i pilota. Després, la plata de carn d'olla, verdures i cigrons ben cuits. A moltes cases, la celebració continua amb un gall negre del Penedès o un capó Pota Blava del Prat de Llobregat farcit a la catalana a base de botifarra, cansalada viada, prunes seques i pinyons. Per postres, neules i torrons fets artesanalment al Maresme. I tot ben regat amb vins i caves de qualsevol de les denominacions d'origen que tenim més a prop: Penedès, Pla de Bages, Alella, CatalunyaCava, Corpinnat i Classic Penedès. Són imprescindibles per gaudir al màxim de les especialitats ancestrals que ens esperen a la taula el dia de Nadal! 

Dinar de Sant Esteve. L'àpat principal d'aquesta celebració tan catalana demostra un principi que coneixen molt bé cuiners de tot el món: que els millors plats neixen de les restes reposades dels dinars anteriors. I és que els canelons que se serveixen a totes les cases per Sant Esteve, fets amb la carn sobrera de l'escudella, tenen un sabor deliciós. Molts cuiners afegeixen al farcit unes tòfones del Berguedà i aconsegueixen que els canelons es converteixin en les estrelles d'un dinar que continua, tradicionalment, amb un bon peix al forn


Més informació:

Embotits d'Osona
Paté de La Llacuna
Gall negre del Penedès
Capó Pota Blava del Prat de Llobregat
Tòfones del Berguedà
DO Penedès
DO Pla de Bages
DO Alella
DO Catalunya
DO Cava
Recepta de canelons

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal