Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
Sis castells amb llegendes a les comarques de Barcelona
A tots ens agrada visitar un castell, però si aquest té una llegenda, l'experiència encara és més completa. A les comarques de Barcelona hi ha una bona quantitat de fortaleses amb alguna història amagada entre les seves parets: relats sobre princeses i bandolers, animals que fan fugir a un gran exèrcit o llegendes sobre bruixes malvades... Si tens curiositat, para atenció perquè després de llegir aquestes històries voldràs visitar els escenaris on, diuen que una vegada, fa molts i molts anys, van passar de veritat.
1. Les bruixes del castell de Burriac
La llegenda ens conta que el castell de Burriac, a Cabrera de Mar (Maresme), va viure un moment d'esplendor en plena edat mitjana. Cavallers i trobadors de tots els llocs acudien a visitar-ho i rendien homenatge als seus senyors. Però amb el temps va ser abandonat. Les bestioles van poblar les seves muralles i estades. Fins que un dia els habitants de Burriac es van adonar que els dissabtes, quan es ponia el sol, començaven a succeir fets molt estranys.
Els camps quedaven arrasats per sobtades tempestes, els llamps mataven al bestiar o fins i tot la mar s'embravia i llançava grans onades contra els pescadors. Una part dels veïns va culpar d'aquestes desgràcies a quatre bruixes que, segons deien, havien fet del castell el seu refugi. La seva maldat era tal que el mateix Diable els tenia por. Una altra part dels habitants no creia aquestes històries sobrenaturals.
Entre incrèduls, un jove va dir que ell aniria al castell el següent dissabte i demostraria que tot eren supersticions. Sorprenentment, es va trobar a les bruixes al costat d'un calder en ple ritual. Elles ho van descobrir i van començar a apallissar-lo fins que va quedar inconscient. L'endemà, es va despertar ple de ferides i va fugir a casa seva, fent-se la promesa que mai més seriosa un tafaner. Una altra llegenda ens parla d'un tresor que va ocultar un bandoler abans de ser capturat pels homes del rei. Encara que diverses persones l'han buscat durant segles, mai ningú ha donat amb el botí. Qui sap… si decideixes visitar-ho, potser ho trobes tu.
Informació pràctica: la visita del castell de Burriac és una excel·lent opció per als amants del senderisme. Hi ha rutes que surten des de la mateixa Cabrera de Mar o també es pot completar amb una caminada pel Parc de la Serralada Litoral.
2. Un bandoler al castell de la Roca
Aquesta fortificació del Vallès Oriental ens porta una història de nobles i bandolers. El fill petit dels senyors del castell va desaparèixer un dia quan estava en el bressol. Tothom va culpar a una antiga parella de servents, famosos per haver portat tota mena de desgràcies a la zona. El petit tenia una malformació característica: li faltava mitja orella. Malgrat que es van enviar molts soldats a buscar-ho, mai es va trobar.
Amb el pas dels anys, una nova tragèdia va planar sobre la Roca del Vallès. Un grup de bandolers va atemorir aquelles terres. Al seu capdavant hi havia un tal capità Testafort. Ningú podia dominar-los i la senyora del castell (la mare del nen segrestat) va demanar ajuda a nobles pròxims que van enviar soldats i cavallers. Els bandits eren tan audaços que una nit es van atrevir a assaltar el castell i molts van ser capturats, entre ells el temut líder.
Quan va ser portat en presència de la senyora, ella va comprovar que li faltava mitja orella i va reconèixer al seu fill. La dona li va explicar a Testafort els seus veritables orígens i aquest va voler esmenar la vida de criminal al fet que l'havia abocat la parella de malfactors que l’havia segrestat de petit. De temut bandoler, va passar a ser un just senyor del Castell de la Roca.
Informació pràctica: el castell de la Roca és privat i no es pot visitar, però als voltants hi ha interessants rutes senderistes com les que es poden fer al voltant de Santa Agnès de Malanyanes (alguna molt assequible per a tota la família).
3. Una història d'amor a la Torre de la Minyona
El castell de Cardona (Bages) té una història com a últim baluard austriacista de la guerra de Successió molt coneguda. Però la seva història es remunta al segle IX i, com no podia ser d'una altra manera, en un dels baluards més famosos de Catalunya i que també té la seva llegenda. Es vincula a una de les parts més antigues de la fortalesa que encara pot veure's avui: la Torre de la Minyona.
La llegenda ens parla de com el duc de Cardona va convidar al castell a un príncep musulmà, Abdalá, parar signar la pau a la frontera. Durant la visita, el convidat va conèixer a Adalés, la filla de l'amfitrió. Tots dos es van enamorar, però quan el pare de la jove va descobrir la relació va declarar va decidir tallar de soca-rel.
El duc de Cardona va declarar la guerra al jove príncep musulmà. Mentre que va tancar a Adalés en una de les torres del seu castell. Aïllada de qualsevol contacte humà, la jove va morir de pena. El seu pare va descobrir el cadàver quan va voler perdonar-la. Des de llavors, es diu que cada mitjanit encara se sent el jove Abdalá arribar amb el seu cavall buscant a la seva estimada.
Informació pràctica: una bona manera de conèixer de primera mà aquesta llegenda és acudir a la representació teatralitzada: “La veritable història de la Torre de la Minyona” per a completar la teva visita al castell de Cardona.
4. Els bous del castell de Claramunt
Espantar a un enemic més fort amb enginy és un tema recurrent en molts relats populars (només cal recordar al timbaler del Bruc). L'edat mitjana també és rica en aquesta mena d'històries i una d'elles la trobem al castell de Claramunt (l’Anoia).
A inicis de l'època medieval, els sarraïns van atacar la comarca i van posar lloc al castell. Malgrat enfrontar-se amb un invasor molt poderós, els veïns de la Pobla de Claramunt van decidir plantar cara i van recórrer a sant Procopi, patró de localitat. Però com derrotar a un exèrcit més nombrós?
Sant Procopi va reunir un ramat de bous i els va lligar torxes en les seves banyes. El sant i els veïns van esperar a la mitjanit i van enviar als animals cap als invasors. Aquests en veure la filera de flames a la foscor, van pensar que era un exèrcit molt poderós que venia a ajudar als defensors del castell de Claramunt i van decidir retirar-se.
Informació pràctica: la fortalesa de Claramunt es pot visitar com a part de la ruta dels castells de Frontera, una bona manera de conèixer els baluards que estaven en l'antiga frontera dels comtats catalans.
5. Coves i passadissos secrets al castell de Mediona i Olèrdola
Tresors i éssers encantats tampoc poden faltar a qualsevol fortalesa que vulgui tenir una bona llegenda. Al castell de Mediona (l'Anoia) trobem una història que a més afegeix una cova per a tenir la barreja perfecta de misteri i tradició: una reina sota un encanteri que només es pot desfer d'una determinada manera. Si t'ha cridat l'atenció, només heu de llegir una mica més.
Aquesta llegenda ens parla d'una cova prop del castell. Allà viu una antiga reina que va patir un encanteri molts anys enrere. Es deia que amb ella hi havia un gran tresor. Qui fos capaç de desfer l'embruix la mitjanit de Nadal es podria quedar aquesta fortuna i casar-se amb la monarca. El problema era que ningú aconseguia arribar fins on ella hi era. La foscor de la caverna feia fugir als més valents.
Les llegendes de coves i castells són habituals a moltes comarques barcelonines. Del castell d'Olèrdola (Alt Penedès) es va dir que tenia galeries subterrànies que arribaven fins a les platges del Garraf. Les antigues històries explicaven que la fortalesa mai va poder ser conquerida, ja que els defensors sempre obtenien aliments i ajudes gràcies a aquestes rutes secretes. Així mateix, trobem una història d'amor, de dos joves que es van disputar l'amor d'una noia, intentant portar-li una joia de les que es trobaven en aquestes cavernes, però es van trobar amb un terrible encanteri que va transformar en pedra al més atrevit dels dos.
Informació pràctica: la visita al castell de Mediona es pot complementar amb una ruta de senderisme o fins i tot practicar l'escalada. Mentre que qui vulgui anar Olèrdola pot fer un recorregut de dues hores per les muntanyes properes.
Més informació:
Castell de Burriac Ruta de senderisme a Cabrera de Mar
Turisme a la Roca del Vallès
Ruta senderista per la Roca del Vallès
Castell de Cardona
Visita teatralitzada: "La veritable història de la Torre de la Minyona"
Castell de Claramunt
Ruta dels Castells de Frontera
Castell de Mediona
Ruta circular a la muntanya de Sant Miquel d'Olèrdola
Continguts relacionats
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te