Surt i respira el Vallès!

L’Espai Rural de Gallecs, al terme de Mollet del Vallès, és un parèntesi enmig d’una zona totalment urbana; un oasi de tranquil·litat per al modern i actiu Vallès. Aquí, la preservació de la natura i l’agricultura tradicional s’uneixen a la pràctica del lleure i les activitats d’educació ambiental.

Com el poblat gal de l’Astèrix i l’Obèlix, Gallecs ha resistit amb valentia l’embat de la forta urbanització del seu entorn immediat. Situat al terme municipal de Mollet, el nucli de l’antic poble de Gallecs ha mantingut inalterat el seu paisatge des de l’Edat Mitjana, amb masies disperses entre camps de conreu i boscos. Als anys setanta, el franquisme hi va projectar una gran ciutat dormitori que, gràcies a la lluita ciutadana, no va tirar endavant. El conflicte es va tancar l’any 2005 amb la protecció definitiva de l’espai.

Lleure, natura i cultura

Gallecs és el màxim exponent del paisatge de la plana vallesana i de la relació equilibrada entre l'home i la natura. Aquí els canvis es regeixen pel pas de les estacions, que determinen la contínua variació de colors en el paisatge, les successions de conreus i l'activitat humana. D’uns anys ençà, Gallecs s’ha convertit en l’espai preferit de centenars d’aficionats al running, a les caminades o, simplement, a la natura. Dins l’espai trobem senyalitzats diferents itineraris per fer a peu o en bicicleta, gaudir del paisatge i de la fauna autòctona, sobretot els ocells que hi passen durant les migracions. Al bell mig de l’espai, hi trobem l’església de Santa Maria de Gallecs, que conserva un romànic força pur. 

Fresc, natural i de temporada

Gallecs és un petit reducte per a la pagesia. A banda del conreu de cereals, també s’hi conreen verdures i hortalisses de temporada (no et perdis els calçots de temporada!). L’agricultura ecològica té un paper cada vegada més destacat i els productes de Gallecs tenen el certificat ecològic del CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica). A l’Agrobotiga trobaràs blats antics recuperats, com l’espelta o la xeixa, lleguminoses, com la mongeta del ganxet o el cigró menut i hortalisses de temporada, a més de productes elaborats a l’obrador pels mateixos pagesos i artesans (melmelades i conserves).

  • Mira tot el que pots fer a l'Espai d'Interès Natural de Gallecs en aquest vídeo! 


Més informació:

Vídeo Espai d'Interès Natural de Gallecs
Consorci de l'Espai Rural Gallecs
Ajuntament de Mollet del Vallès
Turisme Vallès Oriental

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal