Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+


Un viatge als passadissos del modernisme

A començaments del segle passat, l’art nouveau triomfava a París: façanes ondulades, cartells amb motius florals, escales forjades... Una nova estètica que reflectia la vida moderna de la ciutat i que, a Catalunya, va arribar amb força. Però quan els aires de l’art nouveau van creuar els Pirineus, els arquitectes catalans van reinterpretar-lo a la seva manera. És el que coneixem com el Modernisme català.

Convençuts que per ser moderns no calia renunciar a la tradició, els modernistes de Catalunya van buscar una nova síntesi entre el passat i la modernitat més radical. Per exemple, es van recuperar solucions antigues com la volta catalana i els vitralls, i es van incorporar innovacions com el maó vist, el ferro forjat, la ceràmica vidrada, els esgrafiats i una de les grans aportacions d’Antoni Gaudíel trencadís.

Així, les innovacions en el mobiliari, els teixits, l’escultura i les arts aplicades van omplir cases d’estiueig i esglésies, hospitals i jardins, fàbriques i cellers. No tinguis por per la distància: un vast patrimoni modernista t'espera a les comarques de Barcelona. El retrat d’una dama amb mirinyac, una estança de formes arrodonides o la petita escola per als fills dels obrers d’una colònia tèxtil poden tenir més poder d’evocació que la millor lliçó d’història. Algunes recomanacions:

Casa Domènech i Montaner (Canet de Mar)

La Casa Domènech és la darrera obra de l'arquitecte català. Es tracta de la mansió de la pròpia família Domènech, una joia modernista on s'integren amb harmonia nombrosos elements provinents de les arts aplicades, com ara la ceràmica, la fusteria i el vitrall. S’hi pot accedir i visitar l’interior de totes les estances.

Museu del Cau Ferrat (Sitges) 

Va ser fundat per l'artista Santiago Rusiñol com a casa-taller l’any 1893. Conté les col·leccions de pintura, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari de l’època. Les activitats organitzades per Rusiñol amb la participació d’artistes, músics i escriptors van convertir el Cau Ferrat en l’anomenat Temple del Modernisme.

Torre de la Creu (Sant Joan Despí) 

Josep Maria Jujol va ser un dels grans arquitectes del modernisme català tot i que, malauradament, sempre ha quedat en un segon pla. Aquest edifici el va projectar mentre era arquitecte municipal de Sant Joan Despí i és una de les seves obres més insignes. Es pot visitar en una ruta conjunta amb d’altres cases de l’arquitecte, sempre i quan es concerti cita prèvia.

Museu de Ceràmica La Rajoleta (Esplugues de Llobregat) 

La Rajoleta va ser una de les empreses dedicades a la producció de ceràmica industrial que va viure amb el modernisme la seva època de màxim esplendor. Arquitectes com Gaudí, Gallissà, Puig i Cadafalch, i Domènech i Montaner van nodrir les seves obres arquitectòniques d’elements ceràmics elaborats a la fàbrica d’Esplugues. Ara, la fàbrica s’ha convertit en el Museu de Ceràmica La Rajoleta i es pot visitar de dimarts a diumenge.

Ho sabies?

Es diu que el modernista és un romàntic que mira la natura. Lluny de la racionalitat de la línia recta –la simetria queda prohibida–, els artistes de l’època buscaven la forma orgànica i la profusió de detalls. La línia corbada va agitar els edificis i les façanes es van omplir de motius ornamentals. Nombroses imatges femenines de gran sensualitat i les formes de la natura van decorar, aquells anys, milers de mobles, cartells, joies i tota mena d’objectes d’ús quotidià.


Més informació:

Casa Museu Lluís Domènech i Montaner
Museu del Cau Ferrat
Visita guiada a l'Itinerari Jujol de Sant Joan Despí
Museu de Ceràmica La Rajoleta

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal